Πιο ορθολογιστική η νέα πολιτική χρέωσης για συνδέσεις στο δίκτυο, λέει η ΑΗΚ

18:57 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αλλάζει η υφιστάμενη πολιτική χρέωσης της ΑΗΚ για σύνδεση νέων καταναλωτών στο δίκτυο, με την Αρχή να υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος είναι πιο ορθολογιστικός, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιτυγχάνεται και μείωση του κόστους σύνδεσης, σε σχέση με το παρελθόν.

Η νέα πολιτική χρέωσης, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ,

αφορά νέες συνδέσεις τόσο για οικιακούς όσο και εμπορικούς καταναλωτές, για συνδέσεις χαμηλής και μέσης τάσης, έως 12 MVA φορτίο. Πέραν των 12 MVA, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Διευθυντής Δικτύων της ΑΗΚ Πέτρος Μηνά, με τη νέα πολιτική αλλάζει η φιλοσοφία της χρέωσης, με στόχο να γίνει πιο απλή και πιο δίκαιη προς τον αιτητή, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει στην Αρχή την ανάκτηση των δαπανών της.

Ο κ. Μηνά είπε ότι δίνεται έμφαση στο να μην πληγούν οι οικιακοί καταναλωτές, μέσω των νέων χρεώσεων για επέκταση του δικτύου, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες από πριν. Σκοπός, είπε, είναι η χρέωση στις περιπτώσεις αυτές να είναι πιο ισορροπημένη.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση επέκτασης του δικτύου χαμηλής τάσεως έως πέντε ανοίγματα (πασάλους), το ποσό της χρέωσης είναι ίδιο, ανεξάρτητα αν χρειάζεται ένα ή πέντε ανοίγματα. Στην περίπτωση αυτή, για επέκταση έως και πέντε ανοίγματα, η χρέωση είναι 1.920 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Μηνά, σε σχέση με το παρελθόν, η νέα χρέωση ευνοεί όσους χρειάζονται από 3-5 ανοίγματα, καθώς είναι χαμηλότερη από παλιά, ενώ για το ένα άνοιγμα η χρέωση είναι μεγαλύτερη από πριν και για τα δύο ανοίγματα είναι περίπου η ίδια με πριν.

Ως προς τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, είπε ότι η προσπάθεια της ΑΗΚ επικεντρώνεται σε μια ισορροπημένη και δίκαιη χρέωση, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του φορτίου τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Αρχή ανακτά τα έξοδά της.

Ο Διευθυντής Δικτύων της ΑΗΚ Γιάγκος Φραγκουλίδης ανέφερε από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ότι με τη νέα πολιτική καταργούνται οι όροι για «επιστρεπτή» συνεισφορά, που αφορούσε την επιστροφή μέρους της δαπάνης σε αιτητή για δίκτυο μέσης τάσης, εφόσον το δίκτυο χρησιμοποιηθεί από την ΑΗΚ εντός πενταετίας για ηλεκτροδότηση νέων αιτητών.

Αύξηση του τέλους Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς

Εξάλλου, η ΡΑΕΚ δημοσίευσε σήμερα απόφασή της, σύμφωνα με την οποία το τέλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου για το 2014 αυξάνεται στα 11 σεντ ανά kWh για το 2014, από 8 σεντ.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός Οικονομικών της ΡΑΕΚ Πόλυ Μενελάου, η αύξηση αυτή δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές, καθώς δεν αλλάζουν οι διατιμήσεις.

Είχε προηγηθεί εισήγηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) για αναθεώρηση του τέλους στα 11 σεντ, αντί για 13 σεντ ανά kWh, όπως είχε εισηγηθεί η ΡΑΕΚ στο Προσχέδιο Ρυθμιστικής Απόφασης, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα