Τα προβλήματα του ΤΕΠΑΚ στο επίκεντρο επίσκεψης της Επ. Παιδείας

18:51 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με κάθε τρόπο η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια, ώστε ως πολιτεία να προσφέρουμε στους νέους μας τη μάθηση και τα αναγκαία εφόδια για το μέλλον, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Γεώργιος Τάσου, στο πλαίσιο επίσκεψης των μελών της Επιτροπής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα

αλλά και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τις πρυτανικές Αρχές και το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Τάσου είπε πως δόθηκε η ευκαιρία στην Επιτροπή Παιδείας να ενημερωθεί για το “πραγματικά σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείται” αφού όπως ανέφερε, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έχουν αποφοιτήσει 1,100 φοιτητές και σήμερα φοιτούν σε αυτό 2,700.

“Μέσα από την παρουσίαση που τύχαμε, έχουμε διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο αλλά και την ετοιμότητα όλων των ακαδημαϊκών να εργαστούν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας εκπαίδευσης”, είπε ο Γεώργιος Τάσου, προσθέτοντας ότι η σημερινή παρουσία των μελών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής υποδηλώνει ότι “πρέπει να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα τα δημόσια εκπαιδευτήρια, ούτως ώστε να προσφέρουν στους νέους μας τη μάθηση και τα εφόδια, για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία”.

Σχολιάζοντας εξάλλου αιτήματα που τέθηκαν από εκπρόσωπο των φοιτητών σε σχέση με το ύψος των ενοικίων, την κάρτα νοσηλείας και τις δημόσιες μεταφορές, ανέφερε πως απασχολεί ιδιαίτερα την Επιτροπή Παιδείας οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, ενώ έκανε έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία να σταθεί αρωγός, “τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους άπορους μαθητές”, αφού όπως ανέφερε υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που νέοι αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους.

“Οι φοιτητές μας έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους και πιστεύω ότι η φοιτητική μέριμνα που θα συνεχίσει, έστω και κουτσουρεμένη, αποτελεί ένα συν στο μεγάλο πλην”, είπε και διαμήνυσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα ασκήσει όλες εκείνες τις πιέσεις “ούτως ώστε η εκπαίδευση να μην είναι θύμα της οικονομικής κατάρρευσης και θα συμπαρασταθούμε στα Πανεπιστήμια και στους φοιτητές μας για το συμφέρον της Παιδείας και της Εκπαίδευσης”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν από τους βουλευτές και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας για την απόφαση να αποδεσμευθούν τα κονδύλια που αφορούν τα ενοίκια και τα οδοιπορικά, γεγονός που χαιρέτισε στις δηλώσεις της η Πρύτανης Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως αυτές οι συναντήσεις με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν, ενώ σχολιάζοντας έντονη κριτική που ασκήθηκε από βουλευτή, κατά τη συζήτηση, σε σχέση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση, η κ. Κεραυνού είπε πως, “ως ακαδημαϊκοί επιζητούμε την κριτική σε κάθε επίπεδο των δραστηριοτήτων μας, επομένως η καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη και βεβαίως μέσω αυτής το Πανεπιστήμιο προχωρεί και βελτιώνεται”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στη σύσκεψη και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι “σε καμία περίπτωση δεν θα κρύψουμε οτιδήποτε”, ενώ παράλληλα διαμήνυσε ότι το Συμβούλιο είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε κριτική και για οποιαδήποτε έρευνα κριθεί αναγκαία από τη Γενική Εισαγγελία.

“Ως Συμβούλιο, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου όσον αφορά την ανάπτυξη και τον οικονομικό τομέα και ήδη έχουμε πάρει σειρά αποφάσεων για να γίνουν εξοικονομήσεις, εκεί και όπου μπορούμε”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κοντίδης τόνισε επίσης πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και πως θα πρέπει “να δοθούν εκείνα τα εχέγγυα, από πλευράς του Κράτους και της Βουλής, για να συνεχίσει αυτή η ανάπτυξη, έστω και με μικρότερους ρυθμούς”.

Έκανε δε έκκληση προς την Επιτροπή Παιδείας όπως βοηθήσει στην επίλυση δυο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα, τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, “η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο, αν όχι το 2014, τουλάχιστον το 2015″ και την άμεση καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των ακαδημαϊκών που αφυπηρετούν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το θέμα των 26 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού που, ενώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, έχουν παγοποιηθεί λόγω της οικονομικής περισυλλογής, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από την Πρύτανη, προκαλεί αστάθεια στο Πανεπιστήμιο η μη πλήρωση των θέσεων ακαδημαϊκών που είτε αφυπηρετούν, είτε αποχωρούν.

“Αυτή η αστάθεια θα μειωθεί εάν και εφόσον μας επιτραπεί να αξιοποιήσουμε τις 26 θέσεις διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας και για τις περισσότερες από τις οποίες οι διαδικασίες πλήρωσης τους έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό”, είπε η Πρύτανης, προσθέτοντας πως “θα είναι τεράστιο όφελος για το δικό μας Πανεπιστήμιο, για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κύπρου και για την οικονομία μας, αν μας επιτραπεί να αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις”.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Λεμεσό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επισκέφθηκε επίσης το Λύκειο Πολεμιδιών και τη Γ` Τεχνική Σχολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα