Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Καταψήφιση του τροποποιητικού Ν/σ για το κυνήγι

15:32 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα «να καταψηφίσουν συγκεκριμένες αλλαγές στις πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το κυνήγι, οι οποίες αφορούν την εξώδικη ρύθμιση της κατοχής και χρήσης ηλεκτρονικών ηχομιμητικών συσκευών».

Σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν πως «το τροποποιητικό Νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 6 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική

Επιτροπή Εσωτερικών».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, «οι συγκεκριμένες πρόνοιες του τροποποιητικού Νομοσχεδίου για το κυνήγι ουσιαστικά αποτελούν προτάσεις χαλάρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς ενώ σήμερα προβλέπεται η επιβολή δικαστικών ποινών που μπορεί να ανέρχονται μέχρι τις 17 χιλιάδες πρόστιμο ή / και 3 χρόνια φυλάκιση, πλέον τα συγκεκριμένα αδικήματα θα τιμωρούνται με εξώδικη ρύθμιση και πρόστιμο ύψους από 350 μέχρι και 500 ευρώ».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «η εξώδικη ρύθμιση και οι συγκεκριμένες χρηματικές ποινές δεν έχουν την αποτρεπτική φύση της δικαστικής καταδίκης».

Προσθέτουν ότι «η επιβολή εξώδικης ρύθμισης για σοβαρά αδικήματα λαθροθηρίας, όπως είναι η κατοχή και χρήση ηλεκτρονικών ηχομιμητικών συσκευών, δεν συνάδει με την πολιτική μηδενικής ανοχής που υιοθέτησε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’, η οποία συνομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2011 κατά τη διάρκεια του ‘Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παράνομη Θανάτωση Πουλιών’».

Η χαλάρωση, σύμφωνα με τις οργανώσεις, της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με την απαρχή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ «είναι ένα πολύ λάθος μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου».

Την έκκληση απευθύνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Φίλοι της Γης Κύπρου», «Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου» και το «Κυπριακό Ιδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Terra Cypria».

Keywords
Τυχαία Θέματα