Περί το 30% το κούρεμα στην τράπεζα Κύπρου εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών

14:36 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και το μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα που παρέλυε την οικονομία. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9% η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου
Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και λύπη επειδή από την άλλη βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε.

Σίγουρα η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν το κύριο θέμα της μεγάλης καθυστέρησης της κατάληξης σε συμφωνία, δηλαδή το φόρτωμα της παρασχεθείσας ρευστότητας από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Λαϊκής προς την Τράπεζα Κύπρου θα συνεπάγετο την πλήρη κατάρρευση της σε μερικούς μήνες και για αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε να τη στηρίξει με όλα τα μέσα, όχι με μόνο μέσα από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σαν μια από τις μεγάλες συστημικές μας τράπεζες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση.

Ερωτηθείς πόσο θα είναι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πέραν των 100.000 ευρώ), ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η απόφαση προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στο αναγκαίο κούρεμα που θα της επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση.
Πρόσθεσε ότι το άλλο που πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες είναι ότι ενώ η Τρόικα απαιτούσε 12% ανακεφαλαιοποίηση αποδέχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση να μείνει στο 9%.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το ποσοστό θα μετρηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%.
Ερωτηθείς εάν έφθασε η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε συλλογική απόφαση επί του θέματος, διατύπωσε την προσωπική του άποψη ότι οφείλουν να αναζητηθούν οι υπαίτιοι ειδικά στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα να εξετασθεί πως επετράπη θα φθάσει το ΕΛΑ της Λαϊκής στα 9 δις.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως εάν αποδεχόμασταν την πρώτη πρόταση του Eurogroup, θα φθάναμε στο ίδιο με σημείο με σήμερα, αλλά λίγο αργότερα, ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι η Λαϊκή κατέρρευσε τις τελευταίες μέρες.
Πρόσθεσε ότι εάν η Βουλή ψήφιζε την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Κυριακή, ίσως η Λαïκή να σώζετο και αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εσώζετο, είπε πως τώρα τελειώνει η εκκρεμότητα που έχουμε μετά από την ημερομηνία που απευθυνθήκαμε προς το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή από τον Ιούλιο, που οδηγούσε σε παράλυση της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε πριν τρεις εβδομάδες τη διακυβέρνηση του κράτους και είχε να αντιμετωπίσει όσα κληρονόμησε, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας ότι τα χειρότερα έγιναν τους τελευταίους 6 με 8 μήνες.
Ερωτηθείς αναφορικά με την έρευνα της Alvarez & Marsal και τους λόγους για τους οποίους ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει να μην δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας,

Επισημαίνοντας ότι αγνοεί τις προτεραιότητες που θέτει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή ο Διοικητής θα δώσει την έκθεση στην Κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα