Πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη, η Πρωθυπουργός της Δανίας

21:22 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απόλυτα πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της στο έργο της Προεδρίας της ΕΕ και θα εργαστεί για Μια Καλύτερη Ευρώπη, παρουσιάστηκε η Πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt, μιλώντας κατά τη διάρκειά της εναρκτήριας τελετής της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι έχει δείξει «μια αξιόλογη προσωπική δέσμευση και είμαι σίγουρη ότι, έχοντας εσένα πίσω από το τιμόνι, η Ευρώπη θα οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση».

Η κ. Thorning-Schmidt ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα πιο όμορφο και ιστορικό μέρος για την παράδοση της σκυτάλης της Προεδρίας από την Δανία στην Κύπρο.

Είπε ότι το 2002, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Προεδρίας της Δανίας, η ΕΕ άνοιξε την πόρτα της στην Κύπρο και η ένταξή της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το 2004 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

«Θεωρώ συμβολικό, σχεδόν προκαθορισμένο από τη μοίρα, το γεγονός ότι ως Πρωθυπουργός της Δανίας βρίσκομαι εδώ για να παραδώσω την Προεδρία στην Κύπρο. Μπορείτε να πείτε ότι ο κύκλος ολοκληρώθηκε» είπε η κ. Thorning-Schmidt.

Συμπλήρωσε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση της πολύ στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, ενώ είπε ότι αν και Κύπρος και Δανία απέχουν γεωγραφικά, εντούτοις έχουν πάρα πολλά κοινά.

«Είμαστε και οι δυο ισχυρά ναυτικά κράτη, με αξιόλογη εμπορική ναυτιλία σε σχέση με το μέγεθός μας», είπε η Πρωθυπουργός της Δανίας και πρόσθεσε ότι από οικονομική άποψη, και οι δυο χώρες εξαρτώνται από το περιβάλλον και είναι ανοικτές στον κόσμο.

Το πιο σημαντικό, συνέχισε, «είναι ότι συμμεριζόμαστε την κοινή μας πίστη στην ΕΕ και τις θεμελιώδεις αξίες της».

Η κ. Thorning-Schmidt είπε ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές προκλήσεις και την περιμένουν φουρτούνες.

Αυτό, συμπλήρωσε, υπήρξε για όλο το διάστημα το φόντο του Τρίο της Προεδρίας, ενώ είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι με στενή συνεργασία και σκληρή δουλειά η ΕΕ συνεχίζει να είναι σε θέση να δημιουργεί πραγματικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας».

Ευχαρίστησε επίσης για την εποικοδομητική συνεργασία στα πλαίσια του Τρίο και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρωθυπουργός της Δανίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα τύχει της πλήρους υποστήριξης της χώρας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα