Μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ αλλά πτώση αγορών

19:52 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια σε νέο χαμηλό ρεκόρ την Πέμπτη αλλά οι αγορές τιμώρησαν την συντηρητική απάντηση, όπως θεώρησαν, στην κρίση της ευρωζώνης την ίδια ώρα που η Ελλάδα προειδοποιεί ότι η προσπάθεια ανάκαμψής της είναι έχει βγει εκτός πλαισίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη τακτική μηνιαία συνάντηση καθορισμού πολιτικής της, σε μια πολλά αναμενόμενη κίνηση, η ΕΚΤ

αποφάσισε να μειώσει κόστος δανεισμού της ευρωζώνης κατά ένα τέταρτο σε 0,75%.

Λίγο πιο πριν, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωση ότι θα κρατούσε το βασικό επιτόκιο της στο χαμηλό ρεκόρ του 0,50% δηλώνοντας ότι θα αυξήσει την πολιτική κινήτρων της (Quantitative Easing) κατά 50 δισ. στερλίνες (62 δισ. ευρώ) για να αναζωογονήσει την βρετανική οικονομία η οποία έχει επηρεαστεί από την ύφεση.

Και οι δύο αποφάσεις είχαν ήδη υπολογιστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, γι αυτό και αφού δεν αναμένονται περαιτέρω μέτρα, τα χρηματιστήρια και το ευρώ βούλιαξαν.

Η κατήφεια των αγορών αυξήθηκε όταν ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας είναι «εκτός πλαισίου» σε κάποιους τομείς και ότι περιμένουν την Ελλάδα «δύσκολα χρόνια».

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση κατά 0,22%, ο δείκτης DAX 30 της Φρανκφούρτης έπεσα κατά 1,05%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 1,71%, ενώ ο δείκτης Ibex 35 της Μαδρίτης ‘βούτηξε’ κατά 3,17% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνο 3,23%.

Στις αγορές ομολόγων τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας σκαρφάλωσαν πάνω από 6% μετά από πτώση που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση που λήφθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης.

Το κόστος δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας σημείωσε επίσης άνοδο, ενώ το ευρώ βούλιαξε σε 1,2372 δολάρια από 1,2527 αργά την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη.

Οι αγορές ήταν φανερά απογοητευμένες όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι η το Συμβούλιο «δεν συζήτησε οποιαδήποτε μη τυπικά μέτρα» για να καταπολεμηθεί η κρίση.

Παρόλο που είχε ευρέως εκτιμηθεί ότι η μείωση του επιτοκίου θα γινόταν, οι αγορές είχαν ελπίδες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αναβιώσει το πρόγραμμά της για έμμεση αγορά ομολόγων από προβληματικές χώρες, γνωστό ως SMP.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να ανακοινωθεί ένα τρίτο μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μετά τα δύο προηγούμενα τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο που ανήλθαν σε πάνω από 1,0 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι διέλυσε αυτές τις ελπίδες.

«Εχουμε ακόμη τα πυρομαχικά μας έτοιμα», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμα όλα τα εργαλεία μας για να προωθήσουμε τους στόχους μας εντός των όρων εντολής μας». Αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει περαιτέρω ως προς το τι άλλα μη τυπικά μέτρα εξετάζει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα