ΠΕΟ: Ταξικός ο αγώνας των γυναικών

11:00 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση ήταν και είναι πρώτιστα ταξικός αγώνας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς σε εκδήλωση της ΠΕΟ προς τιμή της ημέρας της γυναίκας, χθες, στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φελλάς αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν μπορεί, είπε, «να παραγραφεί ότι, παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, υπήρξαν σημαντικά

επιτεύγματα». Αναφέρθηκε στην προστασία και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην παραχώρηση γενναιόδωρων αλλά στοχευμένων παροχών στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και σε σημαντικές τομές που επίλυσαν διαχρονικά προβλήματα όπως το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την επίλυση του υδατικού και τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Στα εργασιακά, είπε ο κ. Φελλάς, «ο σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις και στο ρόλο του κοινωνικού διαλόγου ήταν περισσότερο από εμφανής, όπως ήταν και η φιλεργατική στάση της Κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση αναταραχής στα εργασιακά ζητήματα».

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν φτάσαμε στη πολυπόθητη λύση λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως την διεθνή κοινότητα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις και με υπευθυνότητα και προσήλωση για λύση και επανένωση του τόπου στην βάση αρχών».

Τέλος, πρόσθεσε, «στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και των Υδρογονανθράκων ο συνετός και σοφός χειρισμός από την Κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγονται λεωφόροι όχι μόνο για οικονομική ανάπτυξη αλλά και για πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κ. Φελλάς εξέφρασε την «την έντονη ανησυχία μας για τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για άμεση αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και την επιδίωξη για την οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ». Ο αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, προειδοποίησε, «από τον πολυδιάστατο χαρακτήρα που είχε πάρει την τελευταία δεκαετία, σε ένα μονοδιάστατο αμερικανο-νατοϊκό, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και πολύ σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την εθνική μας υπόθεση».

Αναφερόμενος στον αγώνα των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση, είπε ότι για την ΠΕΟ «ήταν και είναι πρώτιστα ταξικός αγώνας». Αποτελεί, πρόσθεσε, «αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα της εργατικής τάξης για υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και για βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών».

«Όλοι αυτοί που χαιρεκακούν και πλουτίζουν πάνω στα ερείπια της κρίσης πρέπει να αντικρύσουν ένα συνδικαλιστικό και γυναικείο κίνημα δυναμικό, διεκδικητικό που θα αντιπαλέψει την κάθε προσπάθειας τους για άλωση των κεκτημένων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των γυναικών», δήλωσε σε δική της παρέμβαση στην εκδήλωση η Μαρίνα Κούκου από το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κούκου εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη ανεργία. «Για μας η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για την γυναικεία απελευθέρωση και επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι ή σε ευέλικτες και επισφαλής μορφές απασχόλησης αποτελεί πισωγύρισμα», είπε. Είναι για αυτό, πρόσθεσε, «που απαιτούμε στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσα από διάφορα σχέδια και προγράμματα και μέσα από την ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα