ΕΔΕΚ: Καταστροφική η πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών

10:22 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

1. Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρακολουθούμε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές και τα τραγικά διλήμματα για την παραπέρα πορεία τους.

2. Οι Κυπριακές Αερογραμμές τα τελευταία χρόνια διαγράφουν μια καταστροφική πορεία, καταγράφοντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι λόγοι για αυτή την πορεία δεν μπορούν να μην καταλογιστούν σε λάθη και ανεπάρκειες τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και επίπεδο διεύθυνσης και διοίκησης της εταιρίας.

3. Η αδυναμία λήψης και

υλοποίησης των αναγκαίων αποφάσεων οδήγησε την εταιρία να βρίσκεται σήμερα προ του φάσματος της τελικής χρεοκοπίας της. Η εταιρία έχει σήμερα άμεση ανάγκη από σημαντική κεφαλαιακή στήριξη ενώ την ίδια στιγμή η νομιμότητα των σχεδιασμών της προηγούμενης κυβέρνησης για κρατική ενίσχυση αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το γεγονός ότι δεν έχει τα τελευταία χρόνια ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αλλάξουν τα δεδομένα εκείνα σε επίπεδο διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας τα οποία την οδηγούν σε συνεχείς ζημιές.

4. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την αναγκαιότητα διάσωσης της εταιρίας, τόσο για πολιτικούς λόγους, όσο και γιατί έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να καλείται ο κύπριος φορολογούμενος να καλύπτει συνέχεια τις ασταμάτητες ζημιές της εταιρίας, την ίδια ώρα μάλιστα που οι πολίτες, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, ήδη κάνουν αιματηρές θυσίες.

5. Σε αυτή την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν σώζονται με ημίμετρα. Χρειάζονται άμεσες, σοβαρές, καλά μελετημένες και κυρίως δραστικές αποφάσεις και ενέργειες για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της εταιρίας και η θυματοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων.

6. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά την πορεία της εταιρείας, μέτρα που θα στοχεύουν με σοβαρότητα σε εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης και λειτουργίας της εταιρίας και θα θέτουν τέρμα στη ζημιογόνα εξάρτηση της εταιρίας από τα δημόσια ταμεία.

7. Η ΕΔΕΚ πιστεύει στην αναγκαιότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και θα στηρίξει ενέργειες της κυβέρνησης οι οποίες με αποφασιστικότητα θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές διάσωσης της εταιρίας.

Νίκος Νικολαϊδης

Βουλευτής ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα