Πειραματικό φάρμακο για το Alzheimer φαίνεται να σταθεροποιεί τις πλάκες στον εγκέφαλο

14:03 14/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πειραματικό φάρμακο που δεν κατάφερε να σταματήσει τη νοητική εξασθένηση σε ασθενείς με τη νόσο Alzheimer έδειξε επίσης κάποιο δυνητικό όφελος, αποκαλύπτουν τώρα τα πιο πλήρη αποτελέσματα δυο ερευνών.

Ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο είχαν σταθερά επίπεδα πλακών στον εγκέφαλο και μικρότερες ενδείξεις νευρικής βλάβης σε σύγκριση με άλλους που έλαβαν εικονική αγωγή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το φάρμακο bapineuzumab, αναπτύχθηκε από τις Pfizer

Inc. και Johnson & Johnson. Τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να δράσει αν δοθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου πριν εμφανιστεί πολύ μεγάλη βλάβη και απώλεια μνήμης που δεν θα ήταν ενδεχομένως πιθανό να αναστραφεί, δήλωσαν ειδικοί.

Η Dr. Reisa Sperling, του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, επικεφαλής της μιας έρευνας, δήλωσε απογοητευμένη που δεν μπόρεσε να οδηγηθεί σε αγωγή για τους ασθενείς σύντομα. Ωστόσο εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι πολύ ενθαρρυντικές και υποδεικνύουν ότι κάτι επιδρά στη βιολογία της νόσου, χορηγώντας το φάρμακο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τώρα ένα μονοπάτι για να ελεγχθεί σε ανθρώπους με μέτρια νοητική εξασθένηση ή σε όσους έχουν πλάκα στον εγκέφαλο αλλά δεν ανέπτυξαν ακόμα συμπτώματα άνοιας.

Το Bapineuzumab έχει σχεδιαστεί να επικολλάται και να βοηθά στην απομάκρυνση των αμυλοειδών, του υλικού από το οποίο αποτελείται η πλάκα που μπλοκάρει τον εγκέφαλο των ασθενών και που βλάπτει τους νευρώνες, τη μνήμη και τη σκέψη. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν τα αμυλοειδή αποτελούν αιτία ή σύμπτωμα.

Δυο έρευνες σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς η καθεμία, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξέτασαν το bapineuzumab σε ανθρώπους με ελαφρύ έως μέτριο Alzheimer. Η έρευνα της Sperling αφορούσε ανθρώπους με ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η έρευνα του Dr. Stephen Salloway, από το Brown Medical School στην Providence, πραγματοποιήθηκε με ανθρώπους χωρίς το γονίδιο. Οι 2 ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα σήμερα σε συνέδριο νευρολογίας στη Σουηδία.

Οι 2 εταιρείες ανακοίνωσαν προηγουμένως ότι οι έρευνες που διήρκεσαν 18 μήνες απέτυχαν να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο της επιβράδυνσης της νοητικής εξασθένησης ή της βελτίωσης των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.

Ωστόσο απεικονιστικές εξετάσεις σε υποομάδα ασθενών στην έρευνα Sperling ανακάλυψαν 9% λιγότερα αμυλοειδή σε όσους έλαβαν bapineuzumab σε σύγκριση με εικονική αγωγή.

Η ομάδα που έλαβε το φάρμακο είχε σταθερά επίπεδα, ενώ οι άλλοι ανέπτυξαν περισσότερη πλάκα. Εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε ορισμένους έδειξαν επίσης ότι η ομάδα του φαρμάκου είχε λιγότερη ποσότητα άλλης ουσίας που απελευθερώνεται όταν έχουν βλάβη οι νευρώνες.

Η Sperling θεωρεί ενθαρρυντικό ότι κάτι συμβαίνει στη βιολογία της νόσου. Υπάρχει επίδραση στον τραυματισμό των νευρώνων.

Υπήρξαν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια. Σημειώθηκαν 15 θάνατοι στην ομάδα των 673 που έλαβαν bapineuzumab έναντι μόνο 5 στους 448 του εικονικού φα

Keywords
Τυχαία Θέματα