Πέφτει η τιμή του χρυσού την ίδια ώρα που η Κύπρος προγραμματίζει να πουλήσει…

20:44 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα παρουσίασε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της κυπριακής Κυβέρνησης για πρόθεση να πωλήσει μέρος των αποθεμάτων της, στο πλαίσιο της συμφωνίας για οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού παρουσίασαν πτώση 17% φέτος, υποχωρώντας στα $1.321,50 ανά ουγγία , το χαμηλότερο σημείο των δύο τελευταίων ετών, λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για οικονομική ανάκαμψη που θα μειώσει

την ανάγκη επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός υποχώρησε 13% στις τελευταίες δύο συνεδρίες από τις 15 Απριλίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980. Στην υποχώρηση συνέβαλαν και οι ανησυχίες ότι η Κύπρος θα αναγκαστεί να πωλήσει τα αποθέματά της και ότι άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης ενδεχομένως να αναγκαστούν να ακολουθήσουν, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

“Οι καλές μέρες της αγοράς του χρυσού έχουν παρέλθει, τουλάχιστον για το μεσοπρόθεσμο μέλλον”, δήλωσε ο Φίλιπ Κλάπβικ, Διευθυντής της Insights, σε μια παρουσίαση στη Ζυρίχη.
Χάθηκαν 560 δις από Κεντρικές Τράπεζες
—————————————–
Εξάλλου, επενδυτές ξεφορτώνουν χρυσό με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων δύο χρόνων, επιλέγοντας επενδύσεις σε μετοχές, επιτείνοντας μια πτώση που έχει επιφέρει ζημιές $560 δις στα αποθέματα χρυσού που διατηρούν Κεντρικές Τράπεζες.

Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων διότι κατέχουν συνολικά 31,694 μετρικούς τόνους ή το 19% του χρυσού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στο Λονδίνο. Μετά από ένα ράλι ανόδου που κράτησε 12 χρόνια, το πολύτιμο μέταλλο έχασε συνολικά 28% από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν έφτασε στην τιμή-ρεκόρ των $1.923,7 την ουγγία.
“Υπάρχει μια αντίληψη ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί και μαζί αυτό οι επενδυτές ψάχνουν για στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα ή έχουν προοπτική αύξησης, κάτι που δεν έχει ο χρυσός”, δήλωσε ο Άντονι Βάλερι, στρατηγικός αναλυτής στην LPL Financial Corp στο Σαν Ντιέγκο.

Η τιμή του χρυσού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου παρουσίασε υποχώρηση κατά 0,2% στα 1.384,3 στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ο όγκος συναλλαγών στα προθεσμιακά συμβόλαια ήταν 60% ψηλότερος στις τελευταίες 100 μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο στο Λονδίνο, η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης παρουσίαζε αύξηση 1,2% στα $1,384,5.

Keywords
Τυχαία Θέματα