ΠΑΣΕΧΑ: Προβληματισμός για την έκθεση S&P

11:51 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μεγάλο προβληματισμό του για την 6η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P σε διάστημα 14 μηνών, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ), καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέργειες με συνεννόηση τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με την Κεντρική Τράπεζα για εξεύρεση πόρων που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ, «η πιστωτική

ασφυξία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και τα ψηλά επιτόκια που αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας θα γονατίσουν χιλιάδες επιχειρήσεις με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανεργία. Παράλληλα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και να προχωρήσουν μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η εξάρτηση της οικονομίας από ξένο δανεισμό».

Ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει πως «η διπλή υποβάθμιση στο επίπεδο ΒΒ+ ίσως είναι υπερβολική καθώς μόλις πριν ένα μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε 2.5 δις ευρώ με διακρατικό δανεισμό από τη Ρωσία σε πολύ ευνοϊκό επιτόκιο, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την ικανότητα της να δανείζεται από ξένους επενδυτές. Η υποβάθμιση δεν έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών μέτρων που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα για τα οποία υπήρξε πολιτική και κοινωνική συναίνεση», αναφέρει ο ΠΑΣΕΧΑ.

Ωστόσο, αναφέρει παράλληλα ότι λόγω «της ανεπάρκειας της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξε υπερβολική έκθεση κυπριακών τραπεζών στη χειρότερη οικονομία της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η κρίση χρέους και τα προβλήματα της Ελλάδας να μεταδίδονται και στην κυπριακή οικονομία. Η κεφαλαιουχική στήριξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυπριακή οικονομία φέτος, ωστόσο η καλύτερη λύση για την εξεύρεση κεφαλαίων παραμένει ο ιδιωτικός τομέας», προσθέτει.

Σημειώνοντας ότι η κρίση χρέους δεν επιλύεται με τη σκληρή πολιτική των «Μερκοζύ», αναφέρει πως για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στην ατζέντα της κατά την κυπριακή προεδρία το θέμα ως προτεραιότητα σε σχέση και με το ρόλο της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα