Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Βασιλείου ‘Μια Σύγχρονη Οδύσσεια’

21:46 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία μελών της πολιτικής, οικονομικής και πολιτειακής ζωής του τόπου, καθώς και ξένων διπλωματών, πραγματοποιήθηκε απόψε η παρουσίαση του πρώτου τόμου της αυτοβιογραφίας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου με τίτλο «Μια Σύγχρονη Οδύσσεια», που αφορά την πορεία της ζωής του μέχρι την εκλογή του στον προεδρικό θώκο το 1988. Την εκδήλωση προλόγισαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λουκάς Τσούκαλης και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου.

Ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του Γιώργου Βασιλείου είναι ένα οδοιπορικό της οικογένειάς του, με πολλούς σταθμούς και μεγάλες περιπέτειες, μια σύγχρονη Οδύσσεια, μια συναρπαστική και κυριολεκτικά απίστευτη ιστορία.

Σημείωσε πως μέσα από τη βιωματική εμπειρία της οικογένειας που ξεκινάει από την Κύπρο, συνεχίζει στην Αθήνα, τη Μυτιλήνη, το Αϊβαλί και τη Σμύρνη, το Γράμμο-Βίτσι, την Αλβανία, την Τασκένδη, το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και γυρνά πίσω στην Κύπρο, βλέπουμε να εκτυλίσσεται η ιστορία μισού περίπου αιώνα στην Ευρώπη, του 20ου αιώνα των μεγάλων ιδεών, που συχνά διαψεύστηκαν, των αντιθέσεων, ο αιώνας της προόδου και της οπισθοδρόμησης.

Ανέφερε πως το βιβλίο είναι η ιστορία της μιας από τις δυο πλευρές μιας ολόκληρης γενιάς που βρέθηκαν απέναντι, μια ιστορία που περνάει μέσα από τον ελληνικό εμφύλιο, την εξορία και την επιστροφή μετά από χρόνια στην πατρίδα. Η ιστορία ανθρώπων που πίστεψαν, αγωνίστηκαν, απογοητεύτηκαν, αλλά στο τέλος κατάφεραν με πολλή προσπάθεια, συμφωνώντας τουλάχιστον στα δημοκρατικά στοιχειώδη με εκείνους της άλλοτε απέναντι πλευράς, να κτίσουν τις βάσεις για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ευημερία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για τον Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Τσούκαλης είπε πως στα μάτια του είναι ο κοσμοπολίτης, ο άνθρωπος με το ανεξάρτητο και δημιουργικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται εύκολα με την επικρατούσα άποψη όποια και εάν είναι, με γνώση και ρεαλισμό, αποστροφή στις μαξιμαλιστικές θέσεις και τους υψηλούς τόνους που κυριαρχούν συνήθως στον πολιτικό διάλογο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σημείωσε πως ο Γιώργος Βασιλείου υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που μιλάει με στοιχεία και όχι με γενικότητες και αφορισμούς, που προτιμάει τις πράξεις και όχι τα πολλά λόγια, ο πολιτικός που δεν ισχυρίζεται ότι για όλα τα στραβά φταίνε οι άλλοι, ούτε πιστεύει ότι η αναβολή αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δράση των γονιών του Γιώργου Βασιλείου, Βάσου και Φωφώς. “των γιατρών της Αριστεράς, των φλογερών αγωνιστών, των σπουδαίων ομιλητών, των ανθρώπων των έργων και των δύσκολων αποφάσεων”.

Ειδικότερα για τον Βάσο Βασιλείου, ο κ. Χρίστου είπε πως “ήταν θρύλος, ήταν ο σπουδαίος γιατρός που έδινε φως στους τυφλούς αλλά ήταν κυρίως η προσωποποίηση της λεβεντιάς και της συνέπειας, της ιδεολογίας και του μεγαλείου της παράταξής μας”.

Ανέφερε πως ο Γιώργος Βασιλείου και η αδελφή του Μόνικα κουβαλούν μαζί τους ως ανεξίτηλο σημάδι αλλά και τιμητικό παράσημο όλα εκείνα τα βιώματα, της δικτατορίας, της κατοχής, των πολέμων, της προσφυγιάς και του εκτοπισμού.
Ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως το βιβλίο του Γιώργου Βασιλείου αποτελεί έναν ύμνο προς την αξέχαστη και ανεπανάληπτη γενιά των αγωνιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι γονείς του.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. ο οποίος υπενθύμισε πως το 2003 ο κ. Βασιλείου είχε αναγορευθεί στην ίδια αίθουσα όπου έγινε η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του κ. Βασιλείου θα δοθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ενα Ονειρο Μια Ευχή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα