Παραιτήθηκε ο Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν

15:52 7/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αφγανός υπουργός Άμυνας Άμπντουλ Ραχίμ Ουάρντακ παραιτήθηκε σήμερα, έπειτα από το σε βάρος του αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο μετά την πρόταση μομφής εναντίον του για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, και πλέον παραμένει ως υπηρεσιακός στο θώκο ενόσω ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναζητεί τον αντικαταστάτη του.

Ο Ουάρντακ, ένας από τους δύο υπουργούς οι οποίοι χειρίζονται θέματα ασφάλειας, είπε στους δημοσιογράφους ότι σέβεται την απόφαση

του αφγανικού κοινοβουλίου, που σύμφωνα με αναλυτές ίσως περιπλέξει τα σχέδια του NATO να μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια στις Αφγανικές δυνάμεις πριν από τα τέλη του 2014.

“Σεβάστηκα την απόφαση της βουλής να με διορίσει δύο φορές υπουργό Άμυνας, και τώρα αποδέχομαι την απόφαση της βουλής να με απομακρύνει. Παραιτούμαι από τη θέση», είπε ο Ουάρντακ στους δημοσιογράφους.

Η βουλή σε ψηφοφορία που διεξήχθη το Σάββατο αποφάσισε την αποπομπή του Ουάρντακ και του υπουργού Εσωτερικών Μπισμιλάχ Μοχαμάντι έπειτα από τις πρόσφατες δολοφονίες ανώτερων αξιωματούχων από τους αντάρτες και τις πρόσφατες επιθέσεις η ευθύνη για τις οποίες επιρρίφθηκε στο Πακιστάν.

Η απόφαση του Ουάρντακ αφήνει κενή την ζωτικής σημασίας θέση εν μέσω θέρους, όταν δηλαδή οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν κορυφώνονται κάθε χρόνο, και καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας μειώνουν τα στρατεύματά τους και παραδίδουν την ευθύνη στις αφγανικές δυνάμεις σταδιακά.

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σύντομα ο Καρζάι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον βετεράνο στρατηγό, μέλος της φυλής Παστούν, από την ανατολική επαρχία Ουάρντακ. Ο υπουργός πιστώνεται από δυτικούς διπλωμάτες για την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ η προεδρία της Γαλλίας ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της ότι ένας Γάλλος υπαξιωματικός σκοτώθηκε στην διάρκεια επιχείρησης του αφγανικού στρατού στην επαρχία Καπίσα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ένας δεύτερος γάλλος στρατιώτης τραυματίστηκε αλλά έχει «ξεπεράσει τον κίνδυνο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων, η οποία υπενθυμίζει ότι η αποχώρηση των «μάχιμων δυνάμεων» της χώρας από το αφγανικό έδαφος «έχει αρχίσει και θα αποπερατωθεί, όπως προβλέπεται, στα τέλη αυτής της χρονιάς».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε «έντονη συγκίνηση» μετά το νέο θάνατο, που αύξησε σε 88 τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από την έναρξη της συμμαχικής επέμβασης στη χώρα το 2001.

Ο Ολάντ «χαιρέτισε το θάρρος και την αυταπάρνηση των γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν», που συνέβαλαν στην αποκατάσταση της «ειρήνης και της σταθερότητας» στη χώρα, ανέφερε ακόμα ο Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα