Παρά τις περικοπές δύο οδικά έργα για το 2014 ανακοίνωσε ο Υπ. Συγκοινωνιών

16:48 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τη στενότητα των οικονομικών του κράτους και την κατά 15% μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών, δύο νέα οδικά έργα περιλαμβάνονται σε αυτόν, ενώ προωθούνται άλλες μορφές ανάπτυξης με στόχο η Κύπρος να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη ναυτιλία της και ταυτόχρονα να καταστεί κέντρο τηλεπικοινωνιών και ναυτιλιακών υπηρεσιών

στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Συγκοινωνιών ανέρχεται σε 277,4 εκατομμύρια έναντι 3326,7 εκ. που ήταν το 2013. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η υλοποίηση του αναπτυξιακού Προϋπολογισμού του 2013 βρίσκεται στο 27% και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί. Εξήγησε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του 2013 υλοποιήθηκε στο 80%. Οι αναπτυξιακές δαπάνες από 68 εκ που ήταν το 2013 μειώθηκαν στα 47,7 εκ. Οι τακτικές δαπάνες ανέρχονται στα 226,4 εκ. έναντι 255,4 το 2013.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι αρκετά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη με βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Συγκοινωνιών να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργείο με εξοικονομήσεις και παρά την απόφαση ότι δεν θα υπάρξει έναρξη νέων έργων το 2014, δύο νέα εξαιρετικά επείγοντα οδικά έργα θα αρχίσουν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για το δρόμο Κιτίου –Μαζωτού, όπου σημειώθηκαν πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα και την πρώτη φάση του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι πρόσφατα υπογράφηκε το συμβόλαιο για την επέκταση του λιμανιού της Λεμεσού με δαπάνη 25 εκ. και αναφέρθηκε επίσης στην ανακατασκευή της γέφυρας Ζυγού με δαπάνη 4 εκ.

Περαιτέρω ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η Κύπρος να καταστεί κέντρο αεροπορικών μεταφορών, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να προσελκυστούν νέες αεροπορικές εταιρείες από αγορές, όπως η Κίνα και ο αραβικός κόσμος. Είπε ότι κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών θα έχουμε 13 με 14 νέους προορισμούς που θα εξυπηρετούνται από τέσσερις νέες αεροπορικές εταιρείες που θα πετούν προς και από την Κύπρο.

Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για ολόχρονη απελευθέρωση των ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, συνέχισε.

Ερωτηθείς για τις ξένες επενδύσεις, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως γίνονται σημαντικές επενδύσεις και ακόμα σημαντικότερες αναμένεται να γίνουν μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται ο τραπεζικός τομέας. Σημείωσε την 700 εκ. επένδυση που προτίθεται να κάνει η Arabsat στην Κύπρο και την υπογραφή συμβολαίων για κατασκευή τεσσάρων εμπορικών πλοίων από κυπριακή εταιρεία.

Είπε επίσης ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την τρίτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και βρίσκεται υπό εξέλιξη ο διαγωνισμός αναβάθμισης των υποδομών των υφισταμένων εταιρειών σε συστήματα 4G, ενώ προκηρύχτηκε διαγωνισμός για τη διαχείριση των τερματικών των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και αύριο προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το τεμάχιο που βρίσκεται απέναντι από το Χίλτον.

Διευκρίνισε ότι η εξαγγελία θα αφορά μακροχρόνια μίσθωση του τεμαχίου γύρω από το Χίλτον για ανέγερση ξενοδοχειακών και γραφειακών εγκαταστάσεων και εμπορικού κέντρου.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις εξελίξεις για το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας LEFCO, το οποίο χαρακτήρισε αμαρτωλή ιστορία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ζητήθηκε από την ελεγκτική υπηρεσία του κράτους να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας για να αποδοθούν ευθύνες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μητσόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι το Τμήμα της Πολιτικής Αεροπορίας πρέπει να αυτονομηθεί για να καταστεί πιο ευέλικτο. Σήμερα, είπε, ο έλεγχος πτήσεων παρουσιάζει καθυστέρηση 4 λεπτών ανά πτήση. Πρόσθεσε ότι τα τέλη υπερπτήσεων που επιβάλλει η Κύπρος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης, αλλά εξήγησε για να ζητηθούν αυξήσεις πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα.

Είπε ακόμα ότι το 95% των πτήσεων του Ισραήλ για γεωγραφικούς λόγους πετούν από το FIR Λευκωσίας, ενώ όπως ανέφερε «δεύτερος καλός πελάτης» της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία, η οποία πληρώνει αλλά έχει ποιοτικές απαιτήσεις.

Διαβεβαίωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου είναι από τους καλύτερους στην ΕΕ, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και ανακοίνωσε ότι προωθείται η ιδέα για δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ακόμα ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι απαραίτητη τόσο για λόγους συμβολισμού, όσο και για λόγους ουσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για την ατμοπλοϊκή σύνδεση ΚύπρουΕλλάδας, εξήγησε ότι μια τέτοια σύνδεση θα είναι ζημιογόνος και ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι αναζητείται πρόγραμμα χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους για να καταστεί δυνατή η σύνδεση.

Αναφερόμενος στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξήγησε ότι η άποψη της Τρόικας ήταν ότι έπρεπε να διατηρηθούν τα δρομολόγια που ήταν βιώσιμα και ενόψει του γεγονότος ότι κανένα από τα δρομολόγια δεν είναι βιώσιμο, ζητήθηκε εξοικονόμηση 10 εκατομμυρίων για αυτό και αυξήθηκε το κόμιστρο, έστω και για μερική ανάκτηση του κόστους.

Σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση επιβατών στις υπεραστικές γραμμές και είπε ότι γίνεται αναδιάρθρωση των δρομολογίων. Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το θέμα της καταβολής κομίστρων από τους μαθητές και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κατάληξη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το έργο του Υπουργείου Συγκοινωνιών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών που χρειάζονται καλές και εύρυθμες συγκοινωνίες. Παρατήρησε στη συνέχεια ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών, που θα έπρεπε να είχε τον κύριο ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα.

«Παρατηρούμε με λύπη και κατανόηση τη μείωση των αναπτυξιακών δαπανών» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι το κενό που αφήνεται σε αναπτυξιακά έργα πρέπει να συμπληρωθεί σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι αερομεταφορές, η ψηφιακή υποδομή μπορούν να γίνουν επενδύσεις, προσθέτοντας ότι σε αυτούς τους τομείς πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι «κατανοούμε» ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν παρέχουν δυνατότητες για τις απαιτούμενες αναπτυξιακές δαπάνες, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας για την ψήφιση της νομοθεσίας για τις συμβάσεις στα δημόσια έργα.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στον έλεγχο των πτήσεων.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ενόψει της οικονομικής κατάστασης, χαρακτήρισε λογική τη μείωση του προϋπολογισμού.

«Θα καλύψουμε με ευφάνταστες πολιτικές» το κενό στις αναπτυξιακές δαπάνες είπε, χαρακτηρίζοντας θετικές οι κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για επενδύσεις και συγχρηματοδότηση έργων από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές της εμπορικής ναυτιλίας και προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών προγραμματίζει τα έργα που δεν μπορούν να αρχίσουν τώρα ώστε όταν έρθει η ώρα να είναι έτοιμα να αρχίσουν για να ωθήσουν την ανάπτυξη, διατύπωσε τη θέση ότι «δεν είναι η ώρα για κριτική».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, χαρακτηρίζοντας «βαθιά κουρεμένο» τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών, είπε ότι μέσα από αυτή την πολιτική δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη.

«Οι αναπτυξιακές δαπάνες περιορίζονται τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και μπαίνει σε νάρκη το αναπτυξιακό πρόγραμμα», είπε καταλήγοντας.

Keywords
συγκοινωνιες, εργα, νέα, κυπρος, βουλη, προυπολογισμος, εταιρεία, ελλαδα, αναδιαρθρωση, επηρεάζει, ακελ, ρια αντωνιου, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, μειωση μισθων, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, το θεμα, θεμα, ισραηλ, κινα, κυπρου, προγραμμα, ωρα, αυξηση, ακελ, βρισκεται, γινεται, γινονται, δηλωση, δηλωσεις, δρομολογια, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, επηρεάζει, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, ζαχαριας, ζωης, ιδεα, υπηρεσια, λυπη, μειωση, μοσχα, ναυτιλια, πετρουπολη, ποιοτητα, υπογραφη, προβληματα, πτηση, ρολο, συζητηση, συνεχεια, τασος, τμημα, τουρκια, τριτη, υλοποιηση, ψηφιακη, αγορες, ερωτησεις, υπουργειο
Τυχαία Θέματα