Παπαδήμος: Συμπαράταξη με την Κύπρο για τερματισμό της κατοχής

00:21 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελλάδα θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο

δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο «υποδηλώνει για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι κοινή και σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μια λύση, συμπλήρωσε, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαιρέτισε τις άοκνες, όπως είπε, προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε περαιτέρω ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά, καθώς για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων χρειάζεται να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού και από τα δύο μέρη.

Τόνισε ότι οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια. Οπως είπε, η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της.

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην ΕΕ αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Συμπλήρωσε ότι η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, η οποία, όμως, είπε ότι δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ε/κ πλευράς, αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών, καθώς και σε σχέση με την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μια αλλαγή πολιτικής θα είναι προς όφελος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η πλήρης εξομάλυνση τους θα καταστεί εφικτή μόνο μετά

Keywords
Τυχαία Θέματα