Πάνω από 5,500 χιλιάδες ανεπίδοτες κλήσεις για το ΤΕΠ

15:03 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με περισσότερες από 5,500 χιλιάδες ανεπίδοτες κλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπο το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών επίσπευση των διαδικασιών.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε κατά πόσο η επίδοση κλητηρίων ή κατηγορητηρίων σε ποινικές υποθέσεις θα μπορεί να γίνεται με άλλο τρόπο, πιο πρόσφορο από την προσωπική επαφή. Υπήρξαν είπε κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι μόνο στο

φόρο εισοδήματος εκκρεμούν πέραν των 5,500 επιδόσεων οι οποίες δεν μπορούν να διενεργηθούν διότι τα πρόσωπα στα οποία απευθύνονται, είτε εξαφανίζονται, είτε με τη βοήθεια κάμερας βλέπουν ότι έρχεται επιδότης, είτε δηλώνουν ανύπαρκτες διευθύνσεις. Όπως είπε, υπάρχουν εταιρείες που δηλώνουν ανύπαρκτες διευθύνσεις και ο έφορος εταιρειών δεν μπορεί να επαληθεύει κάθε φορά τη διεύθυνση που δηλώνεται.

Για της κλήσεις που παραμένουν ανεπίδοτες, ανέφερε, θα πρέπει να διεξαχθεί άλλη διαδικασία, καθορισμού άλλου τρόπου επίδοσης, που μπορεί να είναι με δημοσίευση, με υποκατάστατη επίδοση ή ακόμα και με ηλεκτρονικό τρόπο όπως εισηγούνται οι επιδότες.

Όλα αυτά, είπε, θα μελετηθούν και θα διατυπωθούν οι εισηγήσεις σε 15 μέρες για να υπάρξει κατάληξη σε τελικό κείμενο, ώστε χωρίς αύξηση των διαδικασιών να επιτευχθεί η επίδοση με εναλλακτικούς τρόπους.

Οι εισηγήσεις αφορούν δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο κατήγορος που καταχωρεί την ποινική διαδικασία, όταν έρθει ανεπίδοτη κλήση να ζητά οδηγίες από το δικαστήριο για το ποιόν άλλο τρόπο να ακολουθήσει. Η δεύτερη είναι να δοθεί στους επιδότες μια περιορισμένη δυνατότητα εναλλακτικής διαδικασίας, η οποία να ακολουθείται με δική τους κρίση. Δηλαδή, όταν δουν ότι δεν μπορούν να κάνουν προσωπική επίδοση να το αναφέρουν στην ένορκή τους δήλωση, ώστε να πηγαίνουν στη δεύτερη λύση που τους παρέχει ο νόμος, η οποία μπορεί να είναι θυροκόλληση ή επίδοση σε άλλο πρόσωπο που μπορούν να βρουν στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος προειδοποίησε ότι οι ανεπίδοτες κλήσεις θα αυξηθούν κατά πολύ, αφού με βάση μνημονιακές απαιτήσεις η οφειλή φόρου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ζήτησε να βρεθούν τρόπο να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, αφού οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή είναι στάσιμες, είτε λόγω υπέρμετρων ευαισθησιών, όπως είπε, είτε στην προσπάθεια να βρεθεί η σοφότερη λύση. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως επεσήμανε, δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια διεκπεραίωσης της εργασίας του ΤΕΠ.

Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή του Δικαστηρίου στην όλη διαδικασία δυσκολεύει τη διαδικασία, αφού δημιουργεί καθυστερήσεις.

Εκ μέρους των δικαστικών επιδοτών έγιναν εισηγήσεις για δυνατότητα άμεσης θυροκόλλησης στη διεύθυνση του εναγομένου, αφού προηγηθεί έρευνα ότι όντως διαμένει στη συγκεκριμένη διεύθυνση, άφεση ειδοποιητηρίου κάτω από την πόρτα ή και τα δύο, αλλά και ηλεκτρονική ειδοποίηση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηρίζοντας το σύστημα επιδότησης που ισχύει στην Κύπρο ως απαρχαιωμένο, ανέφεραν ότι θα πρέπει να ζητηθεί να θεσπιστεί ο νόμος για εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης και όχι να ζητείται ειδική άδεια από το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση γιατί κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο. Να δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στον επιδότη, ύστερα από ένορκο δήλωση ότι απέτυχε να επιδόσει την κλήτευση, να επιλέξει εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης.

Στην περίπτωση των εταιρειών που δηλώνουν ψευδείς διευθύνσεις, οι επιδότες ζητούν να παραλαμβάνουν τις κλήσεις αξιωματούχοι των εταιρειών.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η Δέσποινα Κυπριανού εξέφρασε διαφωνία με τη δυνατότητα των επιδοτών για εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης, αφού κάτι τέτοιο δεν παρέχει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες, αναφέροντας ότι θα πρέπει να επαφίεται στο δικαστή ο τρόπος εναλλακτικής επίδοσης.

Άλλες αποφάσεις
——————–

Η Επιτροπή επίσης συμφώνησε στη διατύπωση της τροποποίησης του νόμου περί προστασίας μαρτύρων.

Συμφώνησε επίσης στη διατύπωση εναρμονιστικού νομοσχεδίου με ευρωπαϊκή οδηγία για τη ρύθμισης της διερμηνείας και της μετάφρασης κατά την ποινική διαδικασία και διερεύνηση, όταν ο κατηγορούμενος, ή ο ύποπτος δεν μπορεί να κατανοήσει την ελληνική γλώσσα στην οποία διεξάγεται η διαδικασία. Στη διατύπωση, είπε ο κ. Μαππουρίδης, ενσωματώθηκε και μια σημαντική πρόνοια που καλύπτει έξοδα διερμηνείας και μετάφρασης τόσο εγγράφων που είναι απαραίτητα για τη δίκη όσο και της επαφής του δικηγόρου με το διωκόμενο.

Συζητήθηκε επίσης μια τροποποίηση του νόμου περί νομικής αρωγής αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη της εμπορίας προσώπων, η οποία όπως είπε ο κ. Μαππουρίδης πρέπει να θεσπιστεί σύντομα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι αποφασίστηκε να επισπευσθεί η διαδικασία και τα δύο νομοθετήματα να προχωρήσουν παράλληλα, αφού έχει ήδη σταλεί εκ μέρους της ΕΕ επιστολή συμμόρφωσης και αναμένεται απάντηση για το πότε θα ψηφιστεί.

«Αν δεν ψηφιστεί έγκαιρα, όμως, τότε η Επιτροπή δυνατό να μας παραπέμψει. Επειδή είμαστε ήδη εκτός προθεσμιών θεωρούμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο, δηλαδή στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα», ανέφερε.

Εξήγησε ότι τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, προχωρούσαν τις διαδικασίες, όμως το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία είχαν θεωρήσει ότι στο ίδιο νομοσχέδιο έπρεπε να ενσωματωθούν και τα θέματα προστασίας ανηλίκων, κάτι που δημιούργησε μια μικρή καθυστέρηση, η οποία ωστόσο θα αντιμετωπιστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα