Στουρνάρας: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες και θα κρατήσουν όσο πρέπει να κρατήσουν, όμως, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας την επιστολή του Γερούν Ντέισελμπλουμ προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, στην οποία

ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να λέει πως η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως «στο κείμενο αυτό ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες».

«Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την «πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, η οποία έχει πετύχει αριθμητικά, στόχους που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν. Έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι θα υπάρξει βελτίωση στην οικονομία».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας».

Τέλος, αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι «στο Eurogroup τού Νοεμβρίου 2012 τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, που το πέτυχε το 2013. Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα