Πακέτο μέτρων ανάπτυξης συζήτησε η Επ. Οικονομικών

15:27 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Πακέτο νομοσχεδίων και κανονισμών που προνοούν φορολογικά κίνητρα για προώθηση της ανάπτυξης συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή ΔΗΚΟ Αγγελου Βότση, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας, τα τρία νομοσχέδια και ο κανονισμός θα συζητηθούν εκ νέου στην Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα λόγω κάποιων διαφορών που εκφράστηκαν από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο και το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

(ΣΕΛΚ).

«Είχαμε τη χαρά σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών να συζητήσουμε νομοσχέδια και κανονισμούς, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από κάποια φορολογικά κίνητρα, τα οποία δίνονται αν εγκριθούν αυτά τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί», ανέφερε.

Η παρουσίαση, είπε, έγινε εκ μέρους της Κυβέρνησης από το Διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος. Δεν είχαμε, είπε, «την ευκαιρία να έχουμε και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα μπορούσε – αν θέλετε – να αγκαλιάσει περισσότερο αυτά τα νομοσχέδια, γιατί η υπηρεσία του Φόρου Εισοδήματος είχε κάποιες επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα κάποια θέματα να παραπεμφθούν στην επόμενη συνεδρία».

«Η προσπάθεια της Βουλής είναι, το συντομότερο δυνατόν – και το τονίζω με κεφαλαία – αυτά τα νομοσχέδια να προχωρήσουν», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «τυχόν καθυστέρηση δεν έχει να κάνει είτε με την Επιτροπή Οικονομικών, είτε με τη Βουλή γενικότερα».

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής εξήγησε ότι το πρώτο νομοσχέδιο, που αφορά τον περί Εκτακτης Εισφοράς για την Αμυνα, «λέει ότι οι εταιρείες που θα επενδύσουν από τα κέρδη τους, του 2012, 2013, 2014 – εντός αυτής της περιόδου – για απόκτηση εγκαταστάσεων, μηχανημάτων, βιομηχανικών και ξενοδοχειακών κτιρίων, εξαιρουμένων ιδιωτικών μηχανοκίνητων οχημάτων, θα έχουν στην ουσία φορολογικές ελαφρύνσεις».

«Δεν θα υπολογίζεται το κόστος γι’ αυτές τις επενδύσεις για σκοπούς φόρου εισοδήματος», είπε, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα κίνητρο για ανάπτυξη, και ελπίζουμε ότι θα έχει η ανάπτυξη ανάλογα αποτελέσματα».

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο νομοσχέδιο δίνει κίνητρα για ανάπτυξη στην Κύπρο επιχειρήσεων που ασχολούνται με ευρεσιτεχνίες, με εμπορικά σήματα, με πνευματικά δικαιώματα».

Μέχρι σήμερα, είπε, «δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια να έχουμε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις στην Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, όπου 80% από τα κέρδη από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται και η απόσβεση θα γίνεται σε πέντε χρόνια για τα έξοδα αυτών των επιχειρήσεων, θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε στην Κύπρο εταιρείες οι οποίες έχουν αυτή τη δραστηριότητα».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η οικονομία της Κύπρου θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα όπως και οι οικονομίες χωρών στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται τέτοιου είδους εταιρείες. Νωρίτερα στη συνεδρία είχε αναφερθεί από τον κ. Πούφο ότι τέτοιες χώρες συμπεριλαμβάνουν την Ουγγαρία, την Ολλανδία και τη Μάλτα, ενώ παρόμοια πρόνοια εισάγεται τώρα κα

Keywords
Τυχαία Θέματα