Π. Παπαγεωργίου: Να αποκατασταθεί η ρευστότητα με κάθε τρόπο

16:33 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αντίληψη ότι η πιστή τήρηση του μνημονίου επαρκεί για να επιστρέψει η Κύπρος σε αναπτυξιακή τροχιά είναι εσφαλμένη, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

«Και είναι εσφαλμένη αυτή η άποψη γιατί το μνημόνιο δεν έχει οτιδήποτε το ουσιαστικό να προτείνει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Η λιτότητα δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αντίθετα, πρόσθεσε, η λιτότητα στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων βαθαίνει την ύφεση, η πιο βαθειά ύφεση δημιουργεί ελλείμματα και τα μεγαλύτερα ελλείμματα, με βάση τη λογική αυτή, επιβάλλουν μεγαλύτερη ελλείμματα. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο του οποίου το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι η επίταση της φτώχειας». Διαφωνώντας με την άποψη ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι δημοσιονομικό και θέμα ανισοσκελειών, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το άμεσο πρόβλημα της Κύπρου είναι η έλλειψη ρευστότητας. Υποστήριξε πως για έξοδο από το φαύλο αυτό κύκλο πρέπει να διεκδικηθούν περισσότερες χορηγίες και πιστώσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και με πίεση στους μεγαλο-οφειλέτες να επιστρέψουν τα λεφτά που ανήκουν στους καταθέτες και τους δόθηκαν ως δάνεια και όχι ως δανεικά και αγύριστα.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι πολλές ιδέες και προτάσεις που ακούστηκαν χτες και σήμερα σε αυτή την αίθουσα και αφορούν επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας», είπε. Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη ότι όσο μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο πιο ανταγωνιστική γίνεται η οικονομία. «Αγαπητοί συνάδελφοι, αν ίσχυε αυτό η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο θα ήταν σήμερα το Μπαγκλαντές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα