Οζγκιουργκιούν: Είτε συνέχιση των συνομιλιών είτε το σχέδιο Β

11:02 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν συνεχισθούν σε επίπεδο ηγετών μετά την 1η Ιουλίου και την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο Β, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Πρόσθεσε δε ότι μετά την 1η Ιουλίου οι συνομιλίες είτε θα συνεχισθούν σε τεχνικό επίπεδο, είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική μετά τις Προεδρικές εκλογές

το 2013, σημειώνοντας ότι και αυτά εμπίπτουν στο σχέδιο Β. Ωστόσο, είπε, είναι νωρίς να συζητούν για σχέδιο Β.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, TRT όπου σημείωσε πως το σημαντικό είναι κατά πόσον οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχισθούν και με ποια διαδικασία.

Κατά τις συνομιλίες που διεξάγονται από το 1968, είπε, τα ΗΕ ήταν η πλευρά που βελτίωνε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλονταν, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση στα χέρια των ΗΕ για να την βελτιώσουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, δεν γνωρίζει τι να βελτιώσει, υποστηρίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός έχει δυσκολίες αναφορικά και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των συνομιλιών μετά την 1η Ιουλίου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε ότι αποτελεί αφέλεια να αναμένεται η συνέχιση των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ δύσκολο να συνεχισθούν με την παρούσα διαδικασία. Ανέφερε δε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν συνεχισθούν σε επίπεδο ηγετών, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο Β.

Ανέφερε επίσης ότι είτε θα συνεχισθούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μετά την 1η Ιουλίου είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική μετά τις Προεδρικές εκλογές το 2013, σημειώνοντας ότι και αυτά εμπίπτουν στο σχέδιο Β. Ωστόσο, είπε, είναι νωρίς να συζητούν για σχέδιο Β. Ο «υπουργός» ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εκλεγεί δεν παρακάθεται στις συνομιλίες και στη θέση του διορίσει κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε η τ/κ πλευρά πρέπει να χαράξει μια γραμμή και «να κλείσει την πόρτα των συνομιλιών».

Η αντιμετώπιση της ΕΕ ως προς το Κυπριακό είναι λανθασμένη, ανέφερε υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ θεωρούν τους Τ/κ μειονότητα και ακολουθούν μια «κακομαθημένη» πολιτική, με τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας.

Κληθείς να αξιολογήσει τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τις ισλαμικές χώρες, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και εξέφρασε την άποψη ότι στο μέλλον θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Διεξάγονται, πρόσθεσε, συναντήσεις με τις χώρες αυτές σε ότι αφορά τον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Οπως σημείωσε, έχουν αναπτυχθεί πολύ οι δραστηριότητες τους σε επίπεδο λόμπι και εξήρε τη μεγάλη στήριξη της Τουρκίας στις σχέσεις αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα