ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η τ/κ πλευρά είχε ζητήσει αρχικά τη βοήθεια της ΚΔ για τη διαρροή πετρελαίου

16:45 17/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βοήθεια από την κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε χθες τα ξημερώματα κατά την εκφόρτωση πετρελαίου από πλοίο στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στα κατεχόμενα Γαστριά, ζήτησε μέσω των ΗΕ, η τουρκοκυπριακή πλευρά, ωστόσο λίγη ώρα μετά το αίτημα αποσύρθηκε.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ρολάντο Γκόμεζ, «χθες το πρωί η τ/κ πλευρά επικοινώνησε με την Ειρηνευτική Δύναμη

και ζήτησε να μεσολαβήσει προς την ε/κ πλευρά για την παροχή βοήθειας», μετά το περιστατικό της διαρροής της πετρελαιοκηλίδας ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας.

Ο κ. Γκομέζ σημείωσε ότι αμέσως ενημέρωσαν τους αρμόδιους και «η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα της τ/κ πλευράς».

«Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενημερώθηκε από την τ/κ πλευρά ότι η βοήθεια της ε/κ πλευράς δεν χρειαζόταν πλέον, καθώς η βοήθεια από την Τουρκία έφτανε πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν», πρόσθεσε. Ο κ. Γκομέζ διευκρίνισε ότι δεν γνώριζαν τι είδους βοήθεια είχε ζητηθεί αφού μετά το αρχικό αίτημα, υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα, δεν υπήρξε επικοινωνία από τ/κ πλευράς. «Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε εφόσον χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του γεγονότος και εργάζονται από κοινού. Πιστεύουμε ότι φέροντας τις πλευρές να εργαστούν μαζί σε αυτή την επιχείρηση είναι από μόνο του επιτυχία».

Ο κ. Γκομέζ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η ενημέρωση που έχουν για την εξέλιξη του περιστατικού είναι μέσω του Τύπου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά το αρχικό αίτημα από τ/κ πλευράς, υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε, σε ελάχιστο χρόνο, στο αίτημα για βοήθεια αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας και ετοιμάστηκε το υλικό και το προσωπικό που θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.

Ωστόσο, λήφθηκε μήνυμα από την τ/κ πλευρά ότι ευχαριστεί για την προσφορά βοήθειας αλλά δεν θα χρειαστεί, γιατί φθάνει νωρίτερα από ότι αναμενόταν στα κατεχόμενα βοήθεια από την Τουρκία. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει έρθει η βοήθεια από την Άγκυρα και η πετρελαιοκηλίδα φαίνεται να κινήθηκε προς τα βορειο-ανατολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα