Ωριμη και αναγκαία η λύση του Κυπριακού, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ

12:52 11/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο κίνδυνος κάποιοι στη διεθνή κοινότητα να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την εξάρτηση της Κύπρου από το μνημόνιο, για να της επιβάλουν λύση, που να εξυπηρετεί σχεδιασμούς, που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, είναι και ορατός και υπαρκτός, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ

Πάμπης Κυρίτσης.

Σε ομιλία του, στο μνημόσυνο του ήρωα της τουρκικής εισβολής Σωκράτη Ν. Σωκράτους, ο κ. Κυρίτσης είπε πως κάποιοι στη διεθνή κοινότητα «μπορεί να εκβιάσουν λύση, η οποία αντί να επανενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια κοινή πατρίδα για ένα κοινό, ευτυχισμένο και ασφαλισμένο μέλλον, να τους καθιστά αιχμάλωτους των γεωστρατηγικών παιχνιδιών στην περιοχή μας, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών».

Όπως είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «φαίνεται πως είναι στα σκαριά μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η λύση του Κυπριακού είναι ώριμη και αναγκαία και μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας».

«Πρέπει όμως», είπε, «η λύση να είναι δίκαιη και λειτουργική, για να είναι βιώσιμη. Σταθερά και αταλάντευτα οφείλουμε να παραμείνουμε δεσμευμένοι σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, στη βάση της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων έτσι όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί βρίσκεται ο λογικός και δίκαιος συμβιβασμός ύστερα από τη τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας το 1974 ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της εισβολής».

Ανέφερε πως «η επίτευξη μια τέτοιας λύσης, που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί τις συνθήκες σε Ε/κ και Τ/κ να ζουν στο μέλλον ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, θα αποτελεί δικαίωση για το πολύπαθο λαό μας», για να προσθέσει πως «είναι τότε μόνο που θα βρουν ανάπαυση οι νεκροί μας και είναι τότε που θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας όπως και η θυσία του Σωκράτη Σωκράτους».

«Η θυσία του Σωκράτη Ν. Σωκράτους και τόσων άλλων ηρώων μας, λειτουργεί ως ξυπνητήρι της συλλογικής μνήμης για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και μας υπενθυμίζει το χρέος που κουβαλούμε για δικαίωση της θυσία τους. Τριάντα εννιά χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής. Η κατοχή, η προσφυγιά, οι τόσοι νεκροί και αγνοούμενοι, είναι πληγές που ακόμα αιμορραγούν», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Συνέχισε λέγοντας πως «οι πληγές αυτές δεν πρόκειται να κλείσουν, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο», συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρέλευση του χρόνου δυσκολεύει τα πράγματα και η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη με την ανοχή και τη στήριξη των ισχυρών της γης».

Πρόσθεσε ακόμα πως «παρόλα αυτά, για τον κυπριακό λαό δεν υπάρχει επιλογή και δεν αρμόζει σε μας η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός με τα τετελεσμένα της κατοχής», αναφέροντας πως «επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και επιμονή σε αρχές».

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, λέγοντας πως η συμφωνία της Κυβέρνησης με το Eurogroup και η επιβολή ενός επαχθούς μνημονίου στον κυπριακό λαό, όχι διάσωσης αλλά υπανάπτυξης και φτώχειας, δημιουργούν νέα δεδομένα και βυθίζουν το λαό μας στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα και αυτή η αβεβαιότητα αφορά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη θυσία του ήρωα Σωκράτη Σωκράτους, ο κ. Κυρίτσης είπε: «Ο Σωκράτης Ν. Σωκράτους, όπως και όλοι οι ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Κύπρου κατά την Τούρκικη εισβολή, είναι θύματα ενός νατοϊκού σχεδιασμού. Αν δεν υπήρχε αυτός ο νατοϊκός σχεδιασμός και η επαίσχυντη προδοσία της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, τότε ο Σωκράτης και τόσοι άλλοι νέοι θα βρίσκονταν σήμερα ανάμεσα μας, για να δημιουργήσουν όσα δεν πρόλαβαν στην σύντομη ζωή τους».

«Αυτό ο λαός δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει. Το πόρισμα για το φάκελο της Κύπρου που πριν δύο χρόνια υιοθέτησε η Βουλή, έστω και καθυστερημένα, επιβεβαιώνει αυτό που ο λαός μας από την πρώτη στιγμή είχε συνειδητοποιήσει ότι η τραγωδία της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα ξενοκίνητης συνομωσίας, αλλά δυστυχώς και εσωτερικής προδοσίας και μέσα από αυτό το πόρισμα επιβεβαιώνεται ο συνωμοτικός ρόλος του ΝΑΤΟ, στους κόλπους του οποίου σχεδιάστηκε το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου», συμπλήρωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα