Ομήρου: Καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο η απόφαση του Γιούρογκρουπ

13:00 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις συνέπειες της απόφασης του Γιούρογκρουπ για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι πρωτοφανής και ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ,

που είναι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης».

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ υπονομεύει και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο με δυσμενέστατες συνέπειες στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, στην ανεργία, στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε στη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιούνται για δεύτερη ημέρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το Γιούρογκρουπ δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτή τη σημερινή δραματική κρίση, εξαιτίας, κυρίως, της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011, για την απομείωση του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι «γι’ αυτό το λόγο επιβαλλόταν η αλληλεγγύη της ΕΕ».

Υπέδειξε ότι «αυτό που χρειάζονται οι κοινωνίες μας σήμερα είναι να κτίσουμε μια καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη των πολιτών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, η οποία να δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς της».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η ανάγκη επίτευξης συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης στα κράτη μέλη της Ένωσης, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική, εν μέσω της παρατεινόμενης κρίσης».

«Η κρίση αυτή ανέδειξε την ανάγκη για μια παράλληλη υιοθέτηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρων για οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά εξίσου και οι πολιτικές απασχόλησης και οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των στρατηγικών μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ήδη, συνέχισε, στο «Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2012, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να επιδιώκει φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες του.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε κράτη μέλη της ευρωζώνης οδήγησαν σε εμβάθυνση της κρίσης και προκάλεσαν αισθήματα οργής στους πολίτες, διαλύοντας την εμπιστοσύνη τους προς τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ανέφερε ότι οι παρενέργειες της κρίσης κατέδειξαν ότι τα κενά στο συντονισμό και στην εποπτεία των πολιτικών της ευρωζώνης, καθώς και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών των χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, κατέστησαν επιτακτική ανάγκη την υιοθέτηση μιας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, το οποίο προβλέπει εκ των προτέρων συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της ΕΕ, καθώς και της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής κατεύθυνσης στη χάραξη των εθνικών πολιτικών, αποτελεί στέρεο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Η δημοκρατική νομιμότητα της διαδικασίας, του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι ζωτικής σημασίας κι εμείς, ως εθνικά κοινοβούλια έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου» υπέδειξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα