Ομήρου: Κανένα περιθώριο για συνέχιση της πεπατημένης των τελευταίων 40 χρόνων

21:31 24/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θέση της ΕΔΕΚ, η οποία διατυπώνεται σε πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να συνεχίζεται η πεπατημένη των τελευταίων 40 χρόνων, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του σώματος που συνεχίστηκε το απόγευμα, από τις 1730 μέχρι τις 1945 περίπου.

Ο κ. Ομήρου είπε πως όλα αυτά τα χρόνια, όταν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από την πεπατημένη, χαρακτηρίζονταν ως ουτοπικές, μη ρεαλιστικές και ότι κατατίθεντο από αιθεροβάμονες. «Θα πρέπει να

διαπιστώσουμε 40 χρόνια μετά ότι αυτές οι απόψεις για αλλαγή στρατηγικής και ότι ο ψευδεπίγραφος διακοινοτικός διάλογος δεν οδηγούσε πουθενά αποδείχθηκε ότι ήταν κατ’ εξοχήν ρεαλιστικές και ότι ήταν ουτοπικές και μη ρεαλιστικές οι απόψεις εκείνες που έλεγαν ότι ναι μέσω του διακοινοτικού διαλόγου θα οδηγηθούμε στη λύση», ανέφερε.
«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, τί εννοούμε όταν μιλούμε για μια νέα εθνική στρατηγική», είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε πως στη σημερινή ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πέραν της ενημέρωσης των μελών του Σώματος από τον Πρόεδρο, υπήρξε και κατάθεση των απόψεων, προτάσεων, θέσεων και εισηγήσεων των κομμάτων σε ό,τι αφορά και τις τρέχουσες εξελίξεις, δηλαδή στις προσπάθειες διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος και σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής από εκείνους που έχουν την άποψη ότι πρέπει να διαμορφωθεί νέα εθνική στρατηγική.

«Η δική μας η θέση, η οποία περιελήφθη σε πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στο Σώμα, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να συνεχίζεται η πεπατημένη των τελευταίων 40 χρόνων, και δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και δεδομένου του γεγονότος ότι ο διακοινοτικός διάλογος όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν οδήγησε σε λύση αλλά αντίθετα σε ένα συσσωρευμένο αδιέξοδο, και επιπλέον απάλλασσε και απαλλάσσει την Τουρκία από τις ενοχές της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων, απάντησε: “Ο καθένας ας τοποθετηθεί και εντός Εθνικού Συμβουλίου και δημοσίως».

Είπε πως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να υπάρξει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων επί των προτάσεων και εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί.

«Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου θα υπάρξει αυτό που εμείς τουλάχιστον εισηγούμαστε, νέα εθνική στρατηγική,» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα