24 Ιανουαρίου 1991: Γεννιέται η ψευδεπίγραφη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν σε πολιτική κρίση, λόγω του ειδικού δικαστηρίου με το σκάνδαλο Κοσκωτά, η "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" εκδήλωνε τη βούλησή της να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία. Αμέσως μετά θα γεννηθεί η ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' με σύμβολο της το αστέρι της Βεργίνας και τις αλυτρωτικές ''κορώνες'', αναζήτησε την δική της ταυτότητα και μια θέση στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος.

Στην Ελλάδα ξεσπά μείζον

πολιτικό θέμα. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1992, ένα πολυπληθές και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σηματοδότησε την ενασχόληση της κοινής γνώμης, με το ζήτημα της ονομασίας και των συμβόλων του γειτονικού κράτους. Η λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης πρόβαλε διεθνώς τις ευαισθησίες του ελληνισμού και τη θέλησή του να αντιδράσει στην προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά, η χώρα αναφέρεται συχνά διεθνώς ως ''Μακεδονία'', πράγμα που προκαλεί σύγχυση με το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας ή την ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης γεωγραφικής Μακεδονίας. Στην Ελλάδα αναφέρεται ανεπισήμως ως ''Σκόπια'' ή με την αγγλική συντομογραφία “fYROM” (former Yugoslav Republic of Macedonia), η οποία χρησιμοποιείται και από πολλά κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα