Ομήρου: Εξουθενωτικά επλήγη η βιομηχανία επίπλου και ξυλουργικών

16:22 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εξουθενωτικά έχει πλήξει τον κλάδο βιομηχανίας επίπλου και ξυλουργικών η οικονομική κρίση, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Επίπλων και Ξυλουργικών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «η οικονομική κρίση έχει πλήξει εξουθενωτικά

τον κλάδο της βιομηχανίας επίπλων και ξυλουργικών και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τον κλάδο και συνεχίζει την πολιτική με τα υψηλά επιτόκια που συνεχίζει να απαιτεί για σκοπούς δανειοδότησης».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτό το γεγονός «έχει οδηγήσει είτε σε αναστολή ή και κλείσιμο των εργασιών αρκετών βιομηχανικών μονάδων επίπλων και ξυλουργικών, είτε σε απόλυση μεγάλου αριθμού προσωπικού».

«Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το 53% του κύκλου εργασιών (του κλάδου) έχει μειωθεί από το 2008», είπε.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που σχετίζονται με τον κανονισμό που διέπει την πράσινη γραμμή, με την εισαγωγή επίπλων από τα κατεχόμενα χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πιστοποίηση ότι πρόκειται για έπιπλα που κατασκευάζονται από Τ/κ και από τ/κ μονάδες, αλλά πιθανότατα έρχονται από την Τουρκία».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, όμως προωθείται μέσω πρότασης Νόμου που έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το κλείσιμο του Σώματος για τις θερινές διακοπές».

Εχω δεσμευτεί από πλευράς ΕΔΕΚ, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος, ότι «όλα τα προβλήματα που μου έχουν τεθεί θα τα εγείρουμε στους αρμοδίους μέσω της Βουλής αλλά και απευθείας προς τα αρμόδια Υπουργεία».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «το μεγάλο σοβαρό πρόβλημα που είναι κυρίαρχο και είναι καταλυτικό είναι αυτό που αφορά στη χρηματοδότηση των βιομηχανιών επίπλων και ξυλουργικών με λογικά επιτόκια προκειμένου πράγματι αυτές οι βιομηχανίες να είναι σε θέση να συντηρήσουν και να διευρύνουν, εάν είναι δυνατόν τις εργασίες τους, αλλά και να επαναπροσλάβουν το προσωπικό, το οποίο έχουν απολύσει».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλων και Ξυλουργικών, μέλους της ΟΕΒ, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα «με συναίνεση να επιληφθούν των προβλημάτων με λιγότερες δηλώσεις για την οικονομική κρίση για να αλλάξουμε όσο είναι δυνατό το κλίμα κάτι το οποίο θα δώσει κίνηση στην αγορά, πωλήσεις και εισοδήματα στο κράτος».

Ο Πρόεδρος τους Συνδέσμου είπε πως ο κ. Ομήρου στις δηλώσεις του που προηγήθηκαν, «διατύπωσε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα τα οποία του αναφέραμε», τα οποία προέρχονται τόσο από τη συρρίκνωση των εργασιών της οικοδομικής βιομηχανίας όσο και από «την αναστολή αγορών από το καταναλωτικό κοινό λόγω του κακού ψυχολογικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες

Keywords
Τυχαία Θέματα