Βελτιώνεται η διαχείριση των οικονομικών του ΡΙΚ διαπιστώνει η Επ. Ελέγχου

16:12 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΡΙΚ παρουσιάζει βελτίωση στη διαχείριση των οικονομικών του χρόνο με το χρόνο, διαπιστώνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου που αφορούν το 2011, ο Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η διαχρονική πληγή του ΡΙΚ,

με το πρόβλημα της ρευστότητας, συνεχίζεται.

Παρατήρησε ότι το ΡΙΚ στηρίζεται στην κρατική χορηγία, σημειώνοντας πως αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ως δρώσα οικονομική μονάδα. Είπε ακόμα ότι ο κ. Γωργίου είπε πως για αυτούς τους λόγους η Επιτροπή Ελέγχου απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος που δίνεται στο ΡΙΚ.

Ως δημόσια Ραδιοτηλεόραση, συνέχισε, το ΡΙΚ πρέπει να έχει μια ευρύτερη κοινωνική προσφορά, να προσφέρει ένα ποιοτικό πρόγραμμα, να στηρίζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό, να προσφέρει έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς την όποια πολιτική ή κομματική παρέμβαση με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των ανηλίκων, ειδικά κατά τη διάρκεια της οικογενειακής ζώνης.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή διαπίστωσε πως έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση των αποζημιώσεων για εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σε υπερωρίες και επιδόματα βάρδιας, όμως θα πρέπει η προσπάθεια για διαχείριση του δημοσίου χρήματος με φειδώ να συνεχισθεί περαιτέρω.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής πως μετά την καταγραφή του πενταετούς προγράμματος διαχείρισης, η κατάσταση στο ΡΙΚ φαίνεται να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι θα αντιμετωπισθούν τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα και να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι το ΡΙΚ πέτυχε αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρει, αυξάνοντας σημαντικά και τις κυπριακές παραγωγές.

Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να μην επιχειρείται ποδηγέτηση του ρόλου της, είπε, προσθέτοντας ότι αναφορές στις οποίες πολύ συχνά προβαίνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποκοπές στους Προϋπολογισμούς δεν συμβάλλουν στην άρτια διεκπεραίωση του έργου της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Μέσα από διάλογο θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση κεκτημένων, συνέχισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι ακούστηκε στην Επιτροπή πως όσοι προσλήφθηκαν πριν το 2001 με τα επιδόματα βάρδιας εργάζονται ένα και πληρώνονται για εφτά.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στο χρόνο παρουσίασης των κομμάτων και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, γίνεται αναβάθμιση στο χρόνο που προσφέρεται στα μικρά κόμματα και μια υποβάθμιση στο χρόνο που προσφέρεται στα μεγάλα κόμματα και ότι γίνεται, μάλιστα, συμψηφισμός στο χρόνο που δίνεται στο ΑΚΕΛ και στην Κυβέρνηση.<

Keywords
Τυχαία Θέματα