Ομήρου: Εξαντλήθηκαν όλα τα όρια και περιθώρια για κοινό ανακοινωθέν

12:59 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Εχουν εξαντληθεί όλα τα όρια και περιθώρια από Ε/κ πλευράς για την διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος ή μιας σαφούς διαπραγματευτικής βάσης και δεν ωφελεί να συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οφείλει η Γενική Γραμματεία των ΗΕ να ενεργήσει για την διαμόρφωση αυτής της διαπραγματευτικής βάσης.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ύστερα από συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ο κ. Ομήρου κάκισε εκ

νέου την στάση Ντάουνερ και τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό για να αναδειχθεί επιτέλους, όπως είπε, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και να αποφασιστούν θέματα για τα οποία δεν θα αποφασίσουν οι Τ/κ.

Για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι “δεν διαθέτει ίχνος αξιοπιστίας, έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και δεν επενδύουμε, όπως σημείωσε, οποιαδήποτε ελπίδα ή προσδοκία ότι είναι δυνατό να διαδραματίσει οποιοδήποτε θετικό ρόλο ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ”.

«Κατά την γνώμη μας οφείλει η Γενική Γραμματεία να ενεργήσει για την διαμόρφωση αυτής της διαπραγματευτικής βάσης, έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια και περιθώρια από πλευράς Ε/κ για την διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος ή μιας σαφούς διαπραγματευτικής βάσης, δεν ωφελεί να συνεχίζονται διαβουλεύσεις ή να ανταλλάσσονται έγγραφα, και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και είναι άτυπα βεβαίως θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μία θα πρέπει να είναι η σαφής μας απαίτηση και αυτό είναι το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του ΣΑ, όπως το 1251, που προνοούν για μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία και ιθαγένεια, μετεξέλιξη του κράτους και όχι παρθενογένεση του κράτους και εφαρμογή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όπως περιγράφονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

«Αν αυτά δεν γίνονται αποδεκτά από την τουρκική πλευρά, τότε αποτελεί ματαιοπονία η όποια προσπάθεια για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, και θα πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση αλλά και η Γενική Γραμματεία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της γιατί η ΓΓ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ποντιοπιλατικά», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “σαράντα χρόνια άκαρπων, αδιέξοδων, αναποτελεσματικών και στείρων χειρισμών, θα πρέπει επιτέλους να μας συνετίσουν για να αλλάξουμε πολιτική”, υποδεικνύοντας ότι ολόκληρος ο κόσμος και η περιοχή μας έχει αλλάξει εκ βάθρων και διερωτήθηκε αν εμείς «θα μένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν και να παραμένουμε σε μια διαδικασία ψευδεπίγραφου δικοινοτικού διαλόγου για να δίνουμε το μήνυμα ότι το Κυπριακό είναι διακοινοτικό πρόβλημα και πρόβλημα διακοινοτικής σύγκρουσης».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε επιτέλους τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, να ζητήσουμε μια διεθνή διάσκεψη για να αποφασιστούν θέματα για τα οποία δεν θα αποφασίσουν οι Τ/κ, δηλαδή αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

«Με τους Τ/κ το μόνο το οποίο έχουμε να μιλήσουμε είναι η διαμόρφωση του συντάγματος, η λεγόμενη εσωτερική πτυχή του κυπριακού, επιτέλους να αντιληφθούμε ότι έχει φτάσει ο χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις θεμελιακής, εκ βάθρων αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής μας», ανέφερε.

Δηλώσεις Ρεν για κούρεμα

————–

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν για το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το παιχνίδι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν μπορεί να συνεχίζεται και εκείνο που έχε σημασία είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ιδιαίτερα οι μετέχοντες στο Eurogroup επέδειξαν ανάλγητη συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και ο κ. Ολι Ρεν ως ευρωπαίος επίτροπος δεν υστέρησε σε αναλγησία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ανέφερε ότι οφείλουν οι εταίροι μας να λογοδοτήσουν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και για το γεγονός ότι επέλεξαν ένα μη δημοκρατικό νομιμοποιημένο όργανο όπως είναι η Τρόικα στο οποίο μετέχει και εξωευρωπαϊκός θεσμός, το ΔΝΤ-και αυτό είναι προσβολή για την Ευρωπαϊκή Ενωση- για να επιβάλλουν τα λεγόμενα σχέδια διάσωσης, τα οποία στο μόνο που οδηγούν είναι το βάθεμα της ύφεσης η εκτόξευση ανεργίας και η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας.

«Λυπάμαι να πω ότι ο κ. Ρεν δεν έχει δώσει δείγματα αξιοπιστίας κατά άσκηση των καθηκόντων του και η Επιτροπή έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό που σήμερα υφίστανται οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα