Ομήρου: Επιπτώσεις στον τομέα της υγείας παρατηρούνται και στην Κύπρο

11:30 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

O Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι διάφορα φαινόμενα με επιπτώσεις στον τομέα της υγείας των σύγχρονων κοινωνιών, παρατηρούνται και στη χώρα μας.

Σε χαιρετισμό του, στο 20ο Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών με θέμα «Νοσηλευτική και Μαιευτική Φροντίδα:

Πανανθρώπινη, Διαχρονική, Εξελίξιμη», ο κ. Ομήρου είπε πως «η γήρανση του πληθυσμού, οι απαιτήσεις των πολιτών για έγκαιρη και πιο έγκυρη ενημέρωση σε θέματα υγείας, οι περιορισμοί των δαπανών στην υγεία και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα».

«Προκειμένου η πολιτεία και η κοινωνία των πολιτών να είναι σε θέση να εξετάσουν και αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων και ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες υγείας που προκύπτουν», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νοσηλευτική και η Μαιευτική επιστήμη αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο στο κράμα των επιστημών παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα, η συνεισφορά των νοσηλευτών και μαιών στον τομέα της υγείας είναι πολύτιμη.

Συνέχισε λέγοντας πως η συνδρομή των νοσηλευτών και των μαιών στις προκλήσεις που απορρέουν από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον τομέα Υγείας, πολύ εύστοχα περιγράφεται στο τρίπτυχο του τίτλου του συνεδρίου «Πανανθρώπινη, Διαχρονική, Εξελίξιμη».

Αναφερόμενο στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, ο κ. Ομήρου είπε πως «αποτελεί διαχρονικά σημαντικό εταίρο στη διαμόρφωση των προτάσεων που καταλήγουν σε νόμο», για να προσθέσει ότι «ειδικότερα ο Σύνδεσμος συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, μεταξύ άλλων, για τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, τον έλεγχο της ίδρυσης και της λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, την τοξικοεξάρτηση, την εφαρμογή της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο, τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών που διέπουν τα κυβερνητικά ιατρικά ιδρύματα, την αναθεώρηση των σχετικών επιβαλλόμενων τελών, την εισαγωγή ενός ενιαίου, αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη ατόμων με ψυχικές διαταραχές και τη ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος της νοσηλευτικής και μαιευτικής».

Είπε, τέλος, ότι προσβλέπει σε συνέχιση της συνεργασίας αυτής και διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθεί να είναι στη διάθεση του Συνδέσμου για κάθε θέμα, που αφορά τη Βουλή και τους απασχολεί.

«Είναι πεποίθησή μου, εξάλλου, ότι μέσα από σοβαρό διάλογο καταλήγουμε σε ορθές και δίκαιες νομοθετικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα