Ολοκληρώθηκε το “CERAMEUS” στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Λάρνακας

11:14 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY


Ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Μυτιλήνη, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Cerameus – Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν», στο οποίο ο Δήμος Λάρνακας συμμετείχε ως Εταίρος 2 μαζί με τους Δήμους Λέσβου – επικεφαλής Εταίρος και Μινώα Πεδιάδας (Κρήτη) – Εταίρος 3.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «σκοπός της πρότασης “CERAMEUS”, ήταν η επίτευξη, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων, εκσυγχρονισμού των μεθόδων

παραγωγής κεραμικών προϊόντων, η βελτίωση της εξωστρέφειας τους, η προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εταίρους σε σχέση με την τέχνη της αγγειοπλαστικής και κεραμοποιίας αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα της διαχείρισης και της προώθησης της κεραμευτικής παράδοσης, σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν έξι συναντήσεις, δύο σε κάθε συμμετέχοντα Δήμο, δύο εκθέσεις κεραμικής, μία στη Λάρνακα και μια το Δήμο Μινώα Πεδιάδας καθώς και εκπαιδευτικές Ημερίδες.
Στη Λάρνακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε η «Πρώτη Παγκύπρια Ημερίδα Κεραμικής» κατά την οποία παρουσιάστηκαν στους κεραμίστες, η Ιστοσελίδα και το Πρότυπο Πιστοποίησης. Στην Ημερίδα μίλησαν διακεκριμένοι δημότες της Λάρνακας σχετικά με την ιστορία της κεραμικής στην Κύπρο. Τα εκθέματα των εκθέσεων έχουν αγοραστεί από το Δήμο Λέσβου και θα εκτίθενται σε μόνιμη έκθεση κεραμικής.

Ο Δήμος Λάρνακας «θεωρεί ότι η στήριξη και προώθηση της παραδοσιακής κεραμικής, διασφαλίζει και διασώζει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας. Εκσυγχρονίζοντας τις μεθόδους παραγωγής και διάθεσης της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμοποιίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στην κατεύθυνση διαφοροποίησης του παραδοσιακού χειροποίητου κεραμικού προϊόντος και βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του προϊόντος αυτού, μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες».

Ακόμα, ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι «μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε δημιούργησε το «Πρότυπο Πιστοποίησης για παραδοσιακό ή/και χειροποίητο κεραμικό», το οποίο προδιαγράφει συγκεκριμένες απαιτήσεις έτσι ώστε ένα προϊόν κεραμοποιίας και αγγειοπλαστικής να μπορεί να πιστοποιηθεί ως «Χειροποίητο» ή «Χειροποίητο Παραδοσιακό».

Επίσης, ανέλαβε τη δημιουργία και το σχεδιασμό ιστοσελίδας, η οποία περιλαμβάνει και λειτουργία Κέντρου Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Η ιστοσελίδα που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα περιλαμβάνει στοιχεία για τους κεραμίστες των τριών Δήμων καθώς και προϊόντα προς πώληση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, θεωρούν ότι η επιτυχία και λειτουργία του Προγράμματος «Cerameus», δεν αποτέλεσε απλώς την εκπλήρωση ενός σκοπού, αλλά τη σύσφιγξη των σχέσεων και των δεσμών ΚύπρουΕλλάδας και έθεσε τις βάσεις για μια διασυνοριακή συνεργασία τόσο του κλάδου όσο και του ευρύτερου χώρου του εμπορίου, που οδηγεί στην επιστροφή, στην παράδοση και στα ελληνικά προϊόντα».
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Cerameus» ήταν κατά 80% από τα Κοινοτικά κονδύλια και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα