Οικολόγοι:Να πουν επιτέλους την αλήθεια για τον Συνεργατισμό

12:36 10/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του Συνεργατικού Κινήματος και η μετατροπή του, σε μια μορφή εμπορικής τράπεζας με κρατική εξουσία (προς το παρόν) μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Πολλοί θέτουν επί τάπητος ζητήματα και ελπίζουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του αλλά και να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο – για παράδειγμα 5 ετών – μέσα στο οποίο ο Συνεργατισμός θα είναι σε θέση, σταδιακά, να επανακτήσει τις μετοχές του

από το Κράτος και να επανέλθει στην κανονική του δομή και λειτουργία. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Στην ουσία θα έχουμε να κάνουμε με έναν νέο Οργανισμό που θα εργάζεται πλέον με τους αυστηρούς κανόνες που θα επιβάλλει σε όλα τα εμπορικά τραπεζικά ιδρύματα η Τρόικα και ο Διοικητής. Τέρμα πια στον περίφημο κοινωνικό ρόλο του Συνεργατισμού. Από τον Συνεργατισμό που ξέραμε μέχρι χθες θα μείνει μόνο το όνομα. Θα διαφοροποιηθεί πλήρως η σχέση που είχε μέχρι σήμερα με τον καταθέτη και τον δανειζόμενο. Τέρμα πια τα χατίρια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι υπερεκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, οι διευκολύνσεις πληρωμών, τα ψηλά καταθετικά επιτόκια και τόσα αλλά που για τόσα χρόνια έκαναν τον Συνεργατισμό το αποκούμπι των φτωχών και την καταφυγή των κατατρεγμένων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και να σταματήσουν κάποιοι να κοροϊδεύουν τους πολίτες για τάχα συνέχιση του “κοινωνικού ρόλου” του Συνεργατισμού. Αν αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει την οικονομία στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα είναι ένα άλλο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί στη συνέχεια.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή ο ρόλος του Κράτους σε αυτή την νέα κατάσταση αφού εδώ έγκειται και η ουσία του προβλήματος, δηλαδή στη διαχείριση του Συνεργατισμού. Έχουμε μία σοβαρή ανησυχία : Το Κράτος, για παράδειγμα, θα ασκεί άμεση εξουσία διορίζοντας με κομματικά κριτήρια τα διάφορα συμβούλια του Συνεργατισμού ή θα ασκεί απλά τον ρόλο του παρατηρητή; Εάν θα ακολουθηθούν πάλι οι πεπατημένες συνταγές τότε η εξέλιξη θα είναι αρνητική.

Πέραν της διαχείρισης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για διευκόλυνση των πολιτών για την αποπληρωμή των δανείων τους αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκποίηση περιουσιών. Το πιο σημαντικό που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επέλαση των distress funds τα οποία αγοράζουν τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αναλαμβάνουν στη συνέχεια την “αποπληρωμή” τους με τις γνωστές κοινωνικές συνέπειες δηλαδή εκποιήσεις και εξώσεις. Από αυτό το τρομακτικό σενάριο πρέπει να διασωθεί ο Συνεργατισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα