Οικολόγοι : Στρουθοκαμηλίζει η Κυβέρνηση για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

15:05 23/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στρουθοκαμηλίζει για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα με θέμα ”Ερευνα επιπτώσεων στην υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τη ραδιενεργό ακτινοβολία”, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι από τη δεκαετία του ’90 «έχουμε κρούσει τον κώδωνα για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των ανθρώπων». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις

παρακολούθησης που υπάρχουν στην Κύπρο τόσο στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και σε αυτές της Δεκέλειας και Αγίου Νικολάου, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι πυλώνες και οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και η κινητή τηλεφωνία.

Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν την κυπριακή Κυβέρνηση η οποία, πρέπει να καθορίσει όρια για την υγεία από εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Θεωρούμε ότι υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης ένας στρουθοκαμηλισμός γιατί ούτε τα όρια τα οποία ακολουθούνται είναι αυτά που ακολουθούν άλλες χώρες της ΕΕ, ούτε υπάρχει συστηματική διερεύνηση των παραπόνων που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία του ανθρώπου».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι χθες απέστειλε στον Υπουργό Υγείας επιστολή στην οποία εισηγείται να υπάρχει προειδοποίηση για την υγεία στα κινητά τηλέφωνα και να υπάρξει ενημέρωση των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία για την αποφυγή χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Ο Δρ. Ανδρέας Παπαξενόπουλος, ο οποίος διενήργησε την επιδημιολογική έρευνα, είπε ότι στην περιοχή Αγίου Νικολάου Βρυσούλλων «παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα καρκίνου τα τελευταία χρόνια και έγιναν μετρήσεις που έδειξαν ψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ραδιενεργού ακτινοβολίας».

Η επιδημιολογική μελέτη «έδειξε ότι σε σύνολο 350 ατόμων που κατοικούσαν σε μια ακτίνα 500 – 700 μέτρων από κεραίες των ραντάρ της Βρετανικής βάσης Αγίου Νικολάου Βρυσούλλων, είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια 11 κρούσματα καρκίνου, που είναι σχεδόν τέσσερις φορές ψηλότερα από τον παγκύπριο μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας», είπε.

Πιο εντυπωσιακά, συνέχισε, «ήταν τα στατιστικά στοιχεία για τους 2.300 κατοίκους του συνοικισμού Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων, που συνορεύει με τον Αγιο Νικόλαο Βρυσούλλων, απλά βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεραίες. Ωστόσο, εκεί τα κρούσματα καρκίνου ήταν για τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο έξι, δηλαδή 12 φορές λιγότερα από ό,τι σε άτομα που κατοικούσαν κοντά στις κεραίες».

Ο Ανδρέας Νεοκλέους, Φυσικός που διενήργησε τις μετρήσεις, είπε πως διεξήγαγε μετρήσεις στη περιοχή γύρω από τη βάση Αγίου Νικολάου σε διάφορες αποστάσεις, από 100 μέχρι 2 χιλιάδες μέτρα. «Ολες οι μετρήσεις που έγιναν δείχνουν ότι είναι πάνω από το όριο επικινδυνότητας που καθορίζουν οι επιστήμονες. Εχουμε διαπιστώσει πως οι μετρήσεις είναι πάνω από 20 φορές από

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικολόγοι, Στρουθοκαμηλίζει, Κυβέρνηση,oikologoi, strouthokamilizei, kyvernisi