ΟΗΕ: Η Συρία δεν έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για ειρήνη

10:22 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συρία δεν έχει αποσύρει πλήρως τα στρατεύματα και τα βαριά όπλα από τις πόλεις, αποτυγχάνοντας ως τώρα να στείλει ένα «καθαρό μήνυμα» για την δέσμευσή της στην ειρήνη, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, υπογραμμίζοντας τους φόβους της Δύσης για τις προοπτικές της ολιγοήμερης εκεχειρίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην πρώτη του έκθεση προόδου από την

υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας το προηγούμενο Σάββατο που ενέκρινε την αποστολή παρατηρητών, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε μια διευρυμένη αποστολή 300 ατόμων για να ελέγχει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ-Ασαντ και των μαχητών της αντιπολίτευσης.

Η έκθεση είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσει κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την αποστολή πράγμα που θα αποφασιστεί σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη, μια μέρα που μια προκαταρκτική ομάδα παρατηρητών κατακλύστηκε από διαδηλωτές ενάντια στο καθεστώς Ασαντ.

Οι σκηνές που δείχνουν οχήματα του ΟΗΕ στριμωγμένα μέσα σε πλήθη και άντρες να τρέχουν μακριά από τον ήχο πυροβολισμών στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας Δαμασκού, έφεραν στον νου τον απόηχο μιας άλλης αποστολής παρατηρητών που είχε σταλεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο και απέτυχε τον Ιανουάριο.

«Η Κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει ακόμη εφαρμόσει πλήρως τις αρχικές υποχρεώσεις της σχετικά με τις δράσεις και την ανάπτυξη των στρατευμάτων της, ή της επιστροφής τους στα στρατόπεδα», αναφέρει ο κ. Μπαν σε επιστολή του την Τετάρτη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με το Reuters.

«Τα βίαια επεισόδια και αναφορές για απώλειες (ανθρώπων) έχουν κλιμακωθεί και πάλι τις τελευταίες μέρες, με αναφορές για βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και επιθέσεις από κυβερνητικές δυνάμεις», γράφει, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση αναφέρει βίαιες πράξεις από ένοπλες δυνάμεις».

Παρά το γεγονός ότι η εκεχειρία που πρότεινε ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Ανάν έχει κρατήσει σε κάποιες περιοχές της Συρίας, σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη της αντιπολίτευσης όπως οι Χομς, Χάμα, Ιντλίμπ και Ντεραά ο στρατός έχει συνεχίσει τις επιθέσεις του ενάντια στους αντιστασιακούς.

Η Συρία δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων ενάντια στους «τρομοκράτες που υποστηρίζονται από έξω» όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι έχουν σκοτώσει 2.500 στρατιώτες και αστυνομικούς. Η εκεχειρία τέθηκε επίσημα σε ισχύ την προηγούμενη Πέμπτη.

Η Δαμασκός έχει εκφράσει αντίρρηση για το μέγεθος και το εύρος των εξουσιών της αποστολής, απορρίπτοντας την πρότασή του για να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών και να διασφαλίσει ευρωπαϊκή βοήθεια μέσω της προσφοράς αεροπλάνων και ελικοπτέρων αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα