Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Λευκωσία στη συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στην Τουρκία

16:18 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Λευκωσία τέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με την Καγκελάριο να τονίζει πως μία από τις βασικές προϋποθέσεις της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η άμεση βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στην Κύπρο,

ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη και το νέο κυβερνητικό τοπίο δεν αναμένεται να μεταβάλει τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που θα έχει στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας η επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε “ούτε κακό ούτε και δύσκολο πράγμα”.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιπροσωπεύσει μόνο το ένα τμήμα του νησιού, το ελληνοκυπριακό.

Η Τουρκία, είπε η κ. Μέρκελ, πρέπει να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο άλλης συνάντησης που είχε η κ. Μέρκελ στην Άγκυρα με τουρκικούς και γερμανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, σημείωσε πως σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις, από τη στιγμή που οι μέχρι τώρα τουρκικές ενέργειες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια πέρα από σκεπτικισμό.

Υπογράμμισε επίσης ότι, παρ` όλα αυτά, στηρίζει εξ ολοκλήρου το διάλογο με την Τουρκία, ενώ αναγνωρίζει και τα σημαντικά βήματα που σημειώνει η Τουρκία στον τομέα της οικονομίας.

Στην ίδια γραμμή, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τάσσεται άλλωστε πλέον και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, βάζοντας τέλος στην σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί.

“Η (ενταξιακή) διαδικασία είναι αυτή που προδικάζει και τα αποτελέσματα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, σχολιάζοντας αυστηρά τους μέχρι τώρα τουρκικούς χειρισμούς.

Τα μηνύματα από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά, προσθέτει η Ντόιτσε Βέλλε, αναφερόμενη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, όπου δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Γαλλία και την Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κομισιόν, που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαβουλεύσεις ως προς 13 από τα 35 κεφάλαια που έχουν τεθεί πως διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Τουρκία προτίθεται να αλλάξει διαπραγματευτική βάση και να συζητήσει επί του Πρωτοκόλλου, μόνον υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει την πολιτική χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων απέναντι στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιδιώκει την κατάργηση της θεώρησης για τους πολίτες της και η κ. Μέρκελ τόνισε ως προς το σημείο αυτό ότι δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του καθεστώτος χορήγησης βίζας προς τους Τούρκους πολίτες, εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει πρώτα, σε συνεργασία μάλιστα με την Ελλάδα, σε αλλαγή του καθεστώτος επαναπροώθησης στην Τουρκία παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας.

Αγκάθι αποτελεί επίσης και το ζήτημα του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως επί το πλείστον της ελευθερίας του λόγου, όπως οι περιπτώσεις φυλάκισης δεκάδων αντιφρονούντων δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών, καθώς και Κούρδων ακτιβιστών που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Ερντογάν απήντησε ότι δεν πρόκειται για παράνομες φυλακίσεις με βάση πολιτικά κίνητρα, αλλά για περιπτώσεις “σχεδιαζόμενων πραξικοπημάτων, διακίνησης παράνομων όπλων και συνεργασίας με τρομοκρατικές οργανώσεις”, επεσήμανε δε “πως η δικαστική εξουσία στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη, ακριβώς όπως και στη Γερμανία”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξή της “στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και ειδικότερα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστά”, έχοντας προηγουμένως τονίσει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών φαινομένων στη Γερμανία και στην Ευρώπη, που φαίνεται, όπως είπε, να έχουν την υποστήριξη του ΕΚΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα