Απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ιταλική Δημοκρατία

Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλική Δημοκρατία εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της, Ολιβιέ Μπαγί, καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της και να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση Μόντι.

«Υπογραμμίζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές και στην ικανότητά τους να σχηματίσουν πολιτική πλειοψηφία, ικανή

να συνεχίσει την εφαρμογή προγράμματος που έχει στόχο την επιστροφή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι αναγκαίο για τη μείωση του δυσβάσταχτου ιταλικού χρέους». Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών που δυσχεραίνει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι τους τελευταίους 15 μήνες στην Ιταλία εφαρμόστηκαν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν αναπόφευκτες για την ιταλική οικονομία και μακροπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και για το σύνολο της χώρας. «Το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Ιταλία τους 15 τελευταίους μήνες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη μελλοντική κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε συνάδει με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία».

Συνεχίζοντας, ο Μπαγί υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων της στην ευρωζώνη σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της, καθώς και με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι δεσμεύσεις αυτές ισχύουν. Η Επιτροπή αναμένει από την Ιταλία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη όλων στην οικονομία της», δήλωσε ο Ολ. Μπαγί.

Καταλήγοντας, ο Ολιβιέ Μπαγί παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τον Ιταλικό λαό είναι πολλές και δύσκολες, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι το «θετικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δράσης» δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση στην Ιταλία. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει και να βοηθά τη χώρα, όπως έκανε πάντα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές, στοχεύοντας στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα