Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο

07:42 15/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζοντας την ύφεση στην οποία παραμένει η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2012 στο οποίο περιλαμβάνονται μόνο οι «Μακροοικονομικές Εξελίξεις και Προβλέψεις» και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα

με το οικονομικό δελτίο, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε μικρή ανάκαμψη το 2011, καταγράφοντας μεγέθυνση της τάξης του 0,5%, σημαντικά πιο κάτω από τη μεγέθυνση της τάξης του 1,1% που καταγράφηκε το 2010, ενώ η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Κύπρο παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τις σοβαρές επιπτώσεις τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ενίσχυσαν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για το 2012.

Η δε αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα Δημόσια Οικονομικά και ο εδώ και καιρό αποκλεισμός της Κύπρου από τις Διεθνείς αγορές, εντείνουν τις αρνητικές συνέπειες στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός αναμένεται αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της ΚΤΚ λόγω κυρίως της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ.

Το 2012 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% σε σύγκριση με 3,5% το 2011, λόγω κυρίως της επίδρασης βάσης στον πληθωρισμό τιμών ενέργειας. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,2% το 2012 από το 1,9% το 2011, λόγω της επίδρασης της μεθοδολογικής αλλαγής για την αναθεώρηση των συντελεστών στάθμισης, καθώς και της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 15% σε 17% από το Μάρτιο του 2012.

Το αρνητικό οικονομικό κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει κατά το 2012 εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την απασχόληση. Συγκεκριμένα, η απασχόληση κατά το έτος αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9% ενώ το 2013, λόγω της αναμενόμενης αναιμικής ανάκαμψης, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 0,1%. Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, όπως ορίζεται από την ΕΕΔ, το 2012 αναμένεται να ανέλθει στο 10,1%, φθάνοντας έτσι σε νέο ιστορικά ψηλό επίπεδο, εξαιρουμένης της περιόδου της τουρκικής εισβολής, ενώ το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 10,8%.

Οι νέες προβλέψεις για την απασχόληση και ανεργία είναι σημαντικά πιο αρνητικές σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, κάτι που είναι συνεπακόλουθο της προς τα κάτω αναθεώρησης των προβλέψεων του ΑΕΠ.

Η παραγωγικότητα το 2012 αναμένεται να μειωθεί οριακά κατά 0,2%, καταγράφοντας παρόμοιους αρνητικούς ρυθμούς με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας. Οι μειώσεις το 2011 και 2012 αναμένεται να καλυφθούν με την αύξηση της παραγωγικότητας το 2013 κατά 0,3%.

Το μοναδιαίο εργατικό κόστος αναμένεται να καταγράψει μειώσεις το 2012 και 2013, της τάξης του 0,5% και 1,5% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τους εθνικούς λογαριασμούς, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την Κύπρο αναμένεται να

Keywords
Τυχαία Θέματα