Οι παράμετροι των ΗΕ δεν είναι και τα λόγια του ιερού Κορανίου, δήλωσε ο Έρογλου

18:18 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι παράμετροι των ΗΕ δεν είναι και τα «λόγια του ιερού Κορανίου», δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Al Jazeera television, αναφερόμενος στις προτάσεις που έχουν κάνει τα ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την Χαμπερντάρ, ο Τ/κ ηγέτης στη συνέντευξη ανέφερε ότι οι παράμετροι των ΗΕ θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει το Κυπριακό, ενώ η τ/κ πλευρά προσπαθεί να το λύσει

εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την οικονομική κρίση και λέει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος για διαπραγματεύσεις.

Περιμένει, είπε, να υπάρξει ένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, γιατί «δεν υπάρχει θέμα στο Κυπριακό που δεν έχει συζητηθεί». Εάν υπάρξει, όπως είπε, η βούληση για λύση, την οποία, η τ/κ πλευρά έχει. Εάν υπάρχει και στην ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, «νομίζω ότι το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί μέσα σε έξι μήνες – ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου, η τ/κ πλευρά επιθυμεί ένα «ομοσπονδιακό κράτος, βασισμένο στην πολιτική ισότητα, με δύο ζώνες και δύο λαούς», προσθέτοντας ότι συζητούν εδώ και πολλά χρόνια αν αυτό ήταν δυνατό.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι επειδή τα ΗΕ «παραχώρησαν» την Κυπριακή Δημοκρατία στους Ε/κ δεν μπορεί να είναι εφικτή μια λύση, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι βασισμένη σε έναν συνεταιρισμό Ε/κ και Τ/κ και οι Ε/κ δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν. Γι αυτό είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, υποστήριξε.

Περιμένουν, ανέφερε, από τον ισλαμικό κόσμο να άρει τα «εμπάργκο» όσον αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, προσθέτοντας ότι αναφορά στο θέμα έκαναν όταν συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ΕΕ και με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Δεν έχουν, συνέχισε, εξαγγείλει εκστρατεία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις ώστε να μην κατηγορηθούν η πλευρά που εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών και αναζητεί την αναγνώριση. Δεν κατηγορεί κανέναν, είπε ο Έρογλου, επειδή το ψευδοκράτος δεν είναι αναγνωρισμένο. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλές πλευρές που μπορεί να κατηγορηθούν για τα «εμπάργκο» στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τις ισλαμικές χώρες, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι το ψευδοκράτος έχει διπλωματικές επαφές με αυτές τις χώρες και αναμένουν να ανοίξουν «αντιπροσωπείες» σε πολλές από αυτές. Αναμένουν επίσης, πρόσθεσε, την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις ισλαμικές χώρες, πρόοδο των φιλικών τους σχέσεων και επενδύσεις στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα