Οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

15:55 12/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει κάθε προσπάθεια για προσάρτηση της Κριμαίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τη Μόσχα σε διάλογο, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για πακέτο οικονομικής αρωγής, τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ προς το Κίεβο.

«Αυτό που γίνεται

στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας είναι τραγική και αναφέρθηκε στην αρωγή της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο μεσοπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αρωγής μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και μονομερώς από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η πρόταση για εκταμίευση μέρους το ποσού, με στόχο τη μείωση στους δασμούς. Για το λόγο αυτό ζήτησε την έγκριση του ΕΚ.

Είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 19 Μαρτίου, θα υπάρξει επιπλέον μακροοικονομική αρωγή προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας να ανέρχεται πλέον στο 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό, είπε ο Πρόεδρος Μπαρόζο, δείχνει την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία, συμπλήρωσε όμως ότι το πακέτο θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις.

Είπε ακόμη ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, με τη συμμετοχή για παράδειγμα και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί πριν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Μαΐου, κάτι που, όπως είπε, θέλει ο λαός της χώρας.

Το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά της Ρωσίας, διαφορετικά θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα κατά της χώρας, κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρώπη στηρίζει το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις.

Όπως είπε, το 1 δισ. που προτείνει η Κομισιόν, θα εκταμιευτεί μόλις υπάρξει πρόγραμμα του ΔΝΤ και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Και ο κ. Ρεν, με τη σειρά του, ζήτησε για το σκοπό αυτό τη στήριξη του ΕΚ.

Μιλώντας εξ ονόματος της Κομισιόν, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε είπε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και το σύνταγμα της χώρας. Η ΕΕ θεωρεί ότι «είναι παράνομο, παράτυπο και το αποτέλεσμά του άκυρο» είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μας αφορά περισσότερο απ’ ότι δεχόμαστε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία στην πορεία του εκδημοκρατισμού της.

Λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους του Συμβουλίου και της Ελληνικής Προεδρίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι από τις πιο σοβαρές κρίσεις που έζησε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας και να βρεθεί μια ειρηνική λύση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε.

Για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, την ερχόμενη Κυριακή, ανέφερε ότι είναι αντίθετο στο ουκρανικό σύνταγμα και επομένως παράνομο, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα».

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων αλλά και η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών χαρακτήρισαν παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς αντιβαίνει στο σύνταγμα της χώρας – που δεν επιτρέπει δημοψήφισμα για αλλαγή συνόρων – ενώ στρέφεται κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επίσης κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ αρκετοί υποστήριξαν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο José Ignacio Salafranca, εκ μέρους του ΕΛΚ, χαρακτήρισε παράνομη τη δράση της Μόσχας και ζήτησε την προώθηση μιας συνεκτικής δράσης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υποχωρήσει η Ρωσία στην Κριμαία.

Ο Επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Hannes Swoboda συγχάρηκε τον Πρόεδρο Μπαρόζο και την Κομισιόν για την ταχύτητα στην εξεύρεση πόρων για την οικονομική αρωγή στη Ουκρανία, λέγοντας ότι όταν ζητήθηκαν παλαιότερα χρήματα για τους πρόσφυγες από τη Συρία, η Κομισιόν απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Είπε επίσης ότι το δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών σύντομα, για εκπροσώπηση όλων των ομάδων των πολιτών.

Ο Ευρωβουλευτής Johannes Cornelis van Baalen, εκ μέρους των Φιλελευθέρων, είπε ότι σε μια εβδομάδα, η Ρωσία θα κάνει αυτό που πάντα ήθελε στην Κριμαία, τη δημιουργία τετελεσμένων.

Η Rebecca Harms εκ μέρους των Πρασίνων είπε ότι η Ρωσία φαίνεται έτοιμη για στρατιωτική εισβολή και κλιμάκωση της κρίσης, ενώ κανείς άλλος εκ των εμπλεκομένων δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί να απομονώσει τη Μόσχα με οικονομικούς όρους, καθώς το 75% του εμπορίου της Ρωσίας είναι με την ΕΕ.

Ο Ryszard Antoni Legutco, από τους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές», ανέφερε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά έναντι της Ρωσίας, καθώς δεν έχει ούτε τη θέληση, ούτε και τα μέσα για κάτι τέτοιο.

Ο Nikola Vuljanic της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς» ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, είπε ότι την απόφαση θα πρέπει να την πάρουν οι Ουκρανοί πολίτες.

Ο Jacek Kurski της ομάδας «Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας» είπε ότι
ο Πρόεδρος Πούτιν διαθέτει τα χρήματα για να εισβάλει στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ.

Σε παρέμβασή της η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Sandra Kalniete, φορώντας μπλουζάκι με τα σύμβολα της Ουκρανίας, είπε ότι η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε στην παρουσία του Ουκρανού βουλευτή και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Petro Poroshenko, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος, για το θέμα λήφθηκαν έξι προτάσεις ψηφίσματος, ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα