Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και η αντίδραση Βρετανίας-Γερμανίας και ΕΕ

14:21 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε σήμερα τη σύλληψη του κορυφαίου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και του υπαρχηγού της ισλαμικής αυτής οργάνωσης Χάιρατ αλ Σάτερ, σύμφωνα με δικαστικές και στρατιωτικές πηγές, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό χθες.

Ο Σάτερ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ο επικεφαλής της χάραξης πολιτικής της Αδελφότητας, ήταν η πρώτη

επιλογή της οργάνωσης αυτής στη διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου για την προεδρία πέρυσι. Όμως στερήθηκε του δικαιώματος να είναι υποψήφιος επειδή είχε καταδικαστεί στο παρελθόν από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ως υποψήφιος πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο μεταξύ, την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουϊλιαμ Χέιγκ καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση και ο Γερμανός Γκίντο Βεστερβέλε την αποκάλεσε σοβαρή οπισθοδρόμηση.

«Καταδικάζω πάντα τις στρατιωτικές επεμβάσεις σ` ένα δημοκρατικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Χέιγκ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. «Πρέπει να καταλάβουμε πως είναι μια επέμβαση που είναι αρεστή από το λαό, δεν υπάρχει αμφιβολία γι` αυτό όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο. Έτσι, ενώ προειδοποιούμε για το προηγούμενο που δημιουργείται για το μέλλον, πρέπει φυσικά να εργασθούμε με τους Αιγύπτιους, με τη βούληση της πλειοψηφίας στην Αίγυπτο, και αυτό είναι που θα κάνουμε”, είπε, σημειώνοντας πως η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη μάλλον παρά κυβερνήσεις.

Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε την επέμβαση «σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο» και δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά». «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις πολύ πέραν της χώρας, σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε πως «η σύγκρουση δεν μπορεί να είναι λύση. Η μόνη λύση στο παρόν αδιέξοδο μπορεί να είναι μόνο πολιτική στη βάση του διαλόγου, όπως επιθυμεί ο αιγυπτιακός λαός και βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε η κ. Άστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα