ΕΔΕΚ: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ψηλές προσδοκίες στη συνάντηση με Ντράγκι

13:24 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι υψηλές προσδοκίες της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν επιβεβαιώθηκαν, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, προσθέτοντας ότι επικοινωνιακά ο Πρόεδρος πέρασε το μήνυμα ότι ως πρώτος πολίτης της χώρας ασχολείται με το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών.

Σε δηλώσεις στη Βουλή,

ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να είχαμε εξασφαλίσει στήριξη ή έστω μια δήλωση προθέσεων «ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στο θέμα του ΕΛΑ, ή με πάγωμα του ποσού για κάποια χρόνια ή δήλωση για ρευστοτική στήριξη με πιο ευρείς ορίζοντες ή έστω να περάσει μέρος των βαρών του ΕΛΑ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας μέσω της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη, έστω και υπό τη μορφή υποστηρικτικής δήλωσης, «θα μπορούσε να ήταν πολύ θετική και να θέσει τέρμα σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται».

Είπε ακόμη ότι θα μπορούσε να επιδιώξει ο Πρόεδρος μια δήλωση από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ ότι «κατανοούν τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην εφαρμογή του μνημονίου».

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι το κόμμα του δεν θέλει να υποτιμήσει τα οποιαδήποτε αποτελέσματα και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας όμως ότι τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν πολιτική σημασία, «δεν μπορούν να αποφασιστούν μόνο από τον επικεφαλής της ΕΚΤ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την ηγεσία της ΕΕ και εκεί πρέπει να επικεντρώσει ο Πρόεδρος τις προσπάθειες του, τα οποιαδήποτε αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκονται, θα πρέπει να επιδιωχθούν προς την κατεύθυνση των ηγετών της ΕΕ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιου είδους κινήσεις που στοχεύουν σε πολιτικά οφέλη και ψηλούς πολιτικούς στόχους απαιτούν πολύ σοβαρή προετοιμασία και προσπάθεια εξασφάλισης των απαιτούμενων συμμαχιών και συνεργασιών εκ των προτέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα