Οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία έφεραν πτώση στο ευρώ

11:58 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βουτιά πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ευρώ, ακολουθούμενο από τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και άλλες πιο ριψοκίνδυνες αξίες, καθώς η εκλογική ήττα των κυβερνώντων κομμάτων στη Γαλλία και στην Ελλάδα δημιούργησε ανησυχίες στην Ασία σε σχέση με την τύχη των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Μεταξύ

των πιστωτριών χωρών στην Ασία, ανησυχίες εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία και στην Κίνα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά τη νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ επί του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και το γεγονός ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κόμματα των μέτρων λιτότητας.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2981 δολάριο το απόγευμα στο Τόκυο, από το 1,3082 δολάριο ανά ευρώ που βρισκόταν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Επίσης, υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 103,55 γεν από 104,50 γεν την Παρασκευή.

Σε κάποια στιγμή, το ευρώ υποχωρούσε μέχρι και το 1,2954 δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ, επίσης, κατρακύλησε στα 103,22 γεν.

Στις ασιατικές αγορές μετοχών, το χρηματιστήριο του Τόκυο σημείωσε σημαντική πτώση 2,63% στις απογευματινές συναλλαγές, ενώ το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε βουτιά 2,43% και το Σίδνεϊ υποχώρησε κατά 1,88%, ενώ με μεγάλη πτώση δείχνουν ότι θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωναν πτώση πέρα των 3 δολαρίων, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ υποχωρούσε πέρα των 2,5 δολαρίων, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Ελλάδα. Το αμερικανικό αργό περιόρισε στη συνέχεια την πτώση του στο 1,5%, στα 97,04 δολάρια, ενώ το Μπρεντ σημείωνε πτώση 0,7%, στα 112,42 δολάρια.

Η τύχη των περιοριστικών πολιτικών που αποσκοπούν στη συγκράτηση των μεγάλων δημόσιων χρεών και ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη κρέμεται τώρα από μια κλωστή και οι Κυβερνήσεις στην Ασία με μεγάλα αποθέματα χρέους της Ευρωζώνης παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το Τόκιο θα ”παρακολουθεί προσεκτικά” το πώς η Ευρώπη αντιδρά στις γαλλικές εκλογές.

”Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία μας”, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Osamu Fujimura στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θεωρεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Γαλλίας και της κινητήριου δύναμης της Ευρώπης, Γερμανίας είναι ”σημαντικές”.

Στην Κίνα, η κρατική εφημερίδα ”Global Times”, η οποία είναι γνωστή για τον εθνικιστικό της τόνο, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα ενάντια στα κατεστημένα στη Γαλλία και στην Ελλάδα κατέδειξαν τους κινδύνους όταν η δημοκρατία οδηγείται στα ”άκρα”.

”Η αλλαγή Κυβέρνησης δεν μπορεί να δημιουργήσει την ισχυρή βούληση που απαιτείται για να αρχίσει η μεταρρύθμιση του δημόσιου χρέους στη Γαλλία”, σημειώνει σε κύριο άρθρο της.

”Η αλλαγή πρέπει να προέλθει από προβληματισμό ευρύτερης εμβέλειας. Αλλά οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και στη Γαλλία ενάντια στα μέτρα λιτότητας έχουν δ

Keywords
Τυχαία Θέματα