Οι άτεκνες γυναίκες έχουν 18% υψηλότερο κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές

18:02 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικά αποτελέσματα από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη έδειξαν μία σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και της ψυχολογικής δυσφορίας, με υψηλό επιπολασμό των διαταραχών άγχους και καταθλιπτικά συμπτώματα. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι μελέτες σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες σχετικά με την επίδραση της ατεκνίας στην ψυχολογία της γυναίκας.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γυναίκες που παρέμειναν άτεκνες, παρουσίασαν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο για ψυχιατρικές διαταραχές από τις γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν

χθες, στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, από τον Δρ Baldur Birgitte-Felskov, επιδημιολόγο από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Κοπεγχάγης.

Για τους σκοπούς της έρευνας παρακολουθήθηκαν 98.737 γυναίκες από τη Δανία από το 1973 μέχρι το 2008, με βάση τα μητρώα του Ψυχιατρικού Κεντρικού Μητρώου το οποίο παρείχε πληροφορίες σχετικά με νοσηλείες για ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάχρηση αλκοόλ και οινοπνευματωδών ποτών, σχιζοφρένεια, ψυχώσεις, συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.α.

Όλες οι γυναίκες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ημερομηνία της αρχικής έρευνας γονιμότητας τους μέχρι την ημερομηνία της ψυχιατρικής εκδήλωσης, την ημερομηνία της μετανάστευσής τους, την ημερομηνία του θανάτου, την ημερομηνία της νοσηλείας τους ή 31η Δεκεμβρίου 2008 όπου έληξε η έρευνα.

Η μελέτη αυτή, όπως είπε ο Δρ. Baldur-Felskov, ήταν εφικτή μόνο σε μία χώρα όπως η Δανία, όπου κάθε πολίτης έχει έναν προσωπικό αριθμό αναγνώρισης ο οποίος μπορεί να παρακολουθείται οπουδήποτε κι αν βρίσκεται το άτομο και από όλα τα μητρώα της χώρας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,6 χρόνια (που αντιπροσωπεύουν 1.248.243 γυναίκα-έτη), το 54% των 98.737 γυναικών στην ομάδα είχε ένα μωρό.

Σχεδόν 5.000 γυναίκες από όλη την ομάδα μπήκαν στο νοσοκομείο για κάποια ψυχιατρική διαταραχή, με πιο συχνή διάγνωση το άγχος, την προσαρμογή και την ψυχαναγκαστική διαταραχή ακολουθείται από συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Ωστόσο, οι γυναίκες που παρέμειναν άτεκνες είχαν κατά 18% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για όλες τις ψυχικές διαταραχές συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν έστω και ένα μωρό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατά 103% παρουσίασε εθισμό στην κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών το 47% σχιζοφρένεια και το 43% άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ατεκνία αύξανε τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών κατά 47%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δρ Baldur-Felskov δήλωσε: “η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που παρέμειναν άτεκνες κατά την περίοδο της γονιμότητας είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο παρουσίασης όλων των ψυχικών διαταραχών σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Οι αυξημένοι αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα