ΟΕΒ: Πλήγμα στην οικονομία η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

19:01 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ακόμη μία αρνητική εξέλιξη για την οικονομία του τόπου μας αποτελεί η έκδοση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό και την αύξηση του σχετικού ποσού στα 924 ευρώ μηνιαίως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

«Δυστυχώς, αντί να εισακουστούν οι εκκλήσεις της ΟΕΒ για μείωση του κατώτατου μισθού κατά τουλάχιστο 15%, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην αύξηση του κατά 1,7%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει ακόμη

ένα πλήγμα στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και θα αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρατείνοντας την ανεργία», αναφέρει.

Προσθέτει ότι πέραν του ότι καθορίζεται κατά τρόπο στρεβλό, αφού υπολογίζεται με βάση τον εθνικό διάμεσο που συμπεριλαμβάνει και τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αυξάνονται κατά τρόπο εντελώς ασύνδετο με τις δυνατότητες της οικονομίας, ο κατώτατος μισθός ενεργεί ως ισχυρό αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Οι επιχειρήσεις, και ειδικά οι μικρομεσαίες, αδυνατούν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις εξόδων αφού ήδη είναι εξουθενωμένες από τη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Παράλληλα, η επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καθιστά την απασχόληση των ατόμων που καλύπτει το διάταγμα ακόμη πιο επισφαλή», αναφέρεται.

Η ΟΕΒ καλεί τους αρμόδιους φορείς «να αναλογιστούν τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους, ενθαρρύνοντας έμπρακτα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα