Fitch: Κινδυνεύει το τριπλό «Α» της Ολλανδίας

18:52 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Ολλανδία με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε περίπτωση που η χώρα δεν λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους-το υψηλότερο στην ευρωζώνη- αλλά και λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Με το ιδιωτικό χρέος στην Ολλανδία να φθάνει από το 190% του ΑΕΠ το 2000 στο 223% το 2011 και με το δημόσιο χρέος

στο 64%, τέσσερεις μονάδες πάνω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η «καρδιά» της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα. Να δοκιμάσει το «φάρμακο» που επέβαλε η ίδια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ακόμα και αν η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στο 5,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ο αυξανόμενος αριθμός των προσωρινά απασχολουμένων έχει εκτιναχθεί δημιουργώντας προβληματισμό στις αγορές, ενώ η συμμετοχή του λαϊκίστικου ακροδεξιού κόμματος της χώρας στον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Ο οίκος Fitch ανέφερε πως στην έκθεσή του τον ερχόμενο Ιούνιο, ακόμα και αν διατηρήσει το τριπλό «Α», ενδέχεται να υποβαθμίσει σε «αρνητική» τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Ολλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα