Όχι Μέρκελ στην αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών

01:47 20/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε πρόταση της ευρωζώνης για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση παλαιών χρεών των ισπανικών τραπεζών, θέτοντας τη χώρα της σε οδό σύγκρουσης με τη Γαλλία στο θέμα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο της ΕΕ, ανέφερε ότι η όποια βοήθεια δεν θα είναι αναδρομική.

Η

ανακεφαλαιοποίηση, είπε, «μπορεί να είναι δυνατή μόνο για το μέλλον».

Η Γαλλία θέλει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισπανικές τράπεζες αναδρομικά μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες θα μπορούσαν να διασωθούν χωρίς να προστεθούν τα ποσά στο υψηλό γενικό χρέος της χώρας.

«Απευθύναμε έκκληση για αναδρομικότητα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είπε ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση «θα αρχίσει το 2013 αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ακόμη».

Ευρωπαίος διπλωμάτης ήταν λιγότερο αισιόδοξος λέγοντας ότι «οι ισπανικές τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν πριν το τέλος του 2013, μάλλον το 2014».

Η Ισπανία φαίνεται να έχει αποδεχθεί τις εξελίξεις.

«Είμαι πολύ ευτυχής», δήλωσε αργά την Πέμπτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Το πρωί της Παρασκευή πρόσθεσε ότι «δεν είναι απαραιτήτως επείγον για την Ισπανία», λέγοντας ότι είναι ήδη θετικό σημάδι ότι έχει τεθεί προς συζήτηση το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης.

«Εκτιμούμε ότι για να αναβιώσουμε τις τράπεζές μας θα χρειαστούμε 4% του ΑΕΠ, που δεν είναι πολύ», ανέφερε Ισπανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς πρόβλημα».

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ως στόχο να εμποδίσει την μετατροπή τραπεζικών κρίσεων σε εθνικές χρεωστικές κρίσεις όταν οι Κυβερνήσεις υποχρεώνονται να διασώσουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα.

Το θέμα αφορά σε μεγάλο βαθμό την Ισπανία, στην οποία έχει παραχωρηθεί πίστωση της τάξης των 100 δισ. δολαρίων από την ευρωζώνη για τις τράπεζές της και η οποία ανησυχεί ότι η χρήση των κονδυλίων θα προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση του ήδη υπερβολικού εθνικού της χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα