Οχι από ΠΕΟ σε περικοπές σε ΑΤΑ και μισθούς

17:47 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεσή της σε μέτρα όπως την μείωση των μισθών ή την περικοπή της ΑΤΑ, καθώς τέτοια μέτρα θα δημιουργούσαν φαύλο κύκλο, εξέφρασε η ΠΕΟ κατά τη σημερινή της συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που επισκέπτεται το νησί

για αξιολόγηση των δημοσίων οικονομικών και του τραπεζικού τομέα, στο πλαίσιο της αίτησης της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

“Δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση των μισθών ή την περικοπή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), αφού ελάχιστα επηρεάζουν το συνολικό κόστος. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε φαύλο κύκλο”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εκτεταμένο σημείωμα που κατέθεσε η ΠΕΟ στη συνάντηση με την Τρόικα.

Οπως σημειώνει, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους παράγοντες, όπως τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας και τη χαμηλή παραγωγικότητα.

“Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ο πιο σημαντικός τομέας, ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κρίση έχει επηρεάσει τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας”, προσθέτει και εισηγείται μέτρα όπως την αύξηση του τεχνολογικού επιπέδου των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιπέδου οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού – Βελτίωση συνθηκών εργασίας.

Ειδικότερα, για την ΑΤΑ, η ΠΕΟ αφού επαναλαμβάνει ότι αυτή είναι ένας θεσμός που έχει αποδειχθεί ωφέλιμος τόσο για την οικονομία της Κύπρου, όσο και για τους εργαζόμενους και ότι έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της εργατικής ειρήνης για τόσα χρόνια, επισημαίνει ότι η συνδικαλιστική οργάνωση συμμετέχει στον διάλογο που άνοιξε η Κυβέρνηση για μεταρρύθμιση της ΑΤΑ με στόχο να την καταστήσει δικαιότερη.

“Η συμμετοχή μας στο διάλογο στοχεύει στη διαφύλαξη και βελτίωση του θεσμού και όχι την υπόσκαψη του”, αναφέρει η ΠΕΟ και συμπληρώνει: “δεν πρόκειται να συνεναίνεσουμε, ούτε πρόκειται να αποδεχτούμε κατάργηση ή ακρωτηριασμό του θεσμού με τρόπο που να υποσκάπτεται ο ρόλος του ως μηχανισμός αναπλήρωσης της αγοραστικής αξίας των μισθών”.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι στον δημόσιο τομέα, έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως την μόνιμη συνεισφορά 3% από τους δημόσιους υπαλλήλους για σκοπούς σύνταξης, την αύξηση της συνεισφοράς κατά 1,25% στο Ταμείο χήρων-ορφανών, αλλά και την έκτακτη κλιμακωτή συνεισφορά δημοσίων υπαλλήλων που φτάνει μέχρι 3,5%, τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% για τους δημόσιους υπάλληλους και την ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνει ακόμη ότι με την συμφωνία για ένταξη των νεοεισερχόμενων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και τις αυξήσεις στις εισφορές των υφιστάμενων, με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, καθώς και την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 60 στα 63.

“Οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επιβολής αύξησης στο όριο αφυπηρέτησης σήμερα, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης, δε

Keywords
Τυχαία Θέματα