Οι θέσεις της ΣΕΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος τέθηκαν στη συνάντηση με την Τρόικα

17:47 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις του σε σχέση με τη συνταγή που πρέπει να εφαρμοσθεί για τη διευθέτηση των προβλημάτων που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, παρουσίασε σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο της Τρόικα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΣΕΚ, οι θέσεις της Συντεχνίας αφορούν τόσο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όσο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις τράπεζες.

Στη

διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, η ΣΕΚ διά του ΓΓ Νίκου Μωϋσέως, υπογράμμισε πως, η πολιτική της σκληρής λιτότητας δεν θα συμβάλει στον περιορισμό της ύφεσης και ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι και πάλι η εύκολη λύση, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ΣΕΚ υπογράμμισε πως, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα ενισχυθεί μόνο μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των ωφελημάτων της εργατικής τάξης, αλλά και μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε εθνικό επίπεδο αλλά και μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση των οποίων τα τελευταία χρόνια γονάτισε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όσον αφορά την ΑΤΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, από το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολο του υποδείχθηκε η διαχρονική αξία και η ωφελιμότητα του θεσμού, η ύπαρξη του οποίου επιτρέπει τη συνομολόγηση μακροχρόνιων συλλογικών συμβάσεων, γεγονός που συμβάλει στη διατήρηση μόνιμης εργατικής ειρήνης.

Ο κ. Μωϋσέως υπέδειξε στο κλιμάκιο της Τρόικα, πως η εδώ παρουσία τους, ενεθάρρυνε την εργοδοτική πλευρά να θέσει ενώπιον τους θέμα για κατάργηση της ΑΤΑ.

Αυτή η θέση απορρίπτεται από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο υπέδειξε στο κλιμάκιο πως στο πρόσφατο παρελθόν τα συνδικάτα έκαμαν δύο συμφωνίες με την Κυβέρνηση και τους εργοδότες (στις 26/9/11 και στις 3/2/12), που αφορούν παγοποιήσεις μισθών και υποχρεωτική συνεισφορά των εργαζομένων στα κρατικά ταμεία, με την προϋπόθεση πως θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της ΑΤΑ.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επίπεδο τριμερούς συνεργασίας που υπάρχει στην Κύπρο. Ανάμεσα σε άλλα τονίστηκε ότι επείγει η πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι πριν πάμε σε ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να δοθεί χρόνος για ανάκαμψη της οικονομίας. Ακόμη, ότι η ανεργία βρίσκεται σε πρωτόγνωρα ύψη, (11,1% του Εργατικού Δυναμικού), και πως πρέπει να ενισχυθούν και να εφαρμοσθούν πολιτικές για ανάπτυξη και τιθάσευση του δείκτη.

Η ΣΕΚ σημείωσε πως ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανεργία των νέων και πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ίση Μεταχείριση στην απασχόληση ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των Κοινοτικών εργατών που χρησιμοποιούνται ως φθηνή εργατική δύναμη.

Επιπλέον, τονίστηκε πως το συνδικαλιστικό κίνημα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΚ, το κλιμάκιο της Τρόικας εξέφρασε την

Keywords
Τυχαία Θέματα