Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ

16:12 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η βελτίωση και η αναβάθμιση συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά και της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυπριακής Προεδρίας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της προστασίας θυμάτων βίας σε αστικές υποθέσεις, στη γρήγορη και φθηνή επίλυση διασυνοριακών διαφορών, στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης υποθέσεων

που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ και στην ενιαία νομοθεσία για διασυνοριακά συμβόλαια πωλήσεων.

Τοποθετούμενος στο θέμα της προστασίας θυμάτων βίας σε αστικές υποθέσεις, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι η Προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το ζήτημα αυτό που αποτελεί βασικό συστατικό του πακέτου για την προστασία των θυμάτων βίας, προσθέτοντας ότι η Προεδρία, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ανέλαβε η Δανική Προεδρία, θα εργαστεί για την επίλυση των τεχνικών ζητημάτων που έχουν προκύψει, με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το θέμα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν με στόχο την υιοθέτηση της τροποποίησης του κανονισμού για επίλυση των δισυνοριακών διαφορών σε ποινικές και αστικές υποθέσεις.

Η κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται, «έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δέσμευσή της για ολοκλήρωση των συζητήσεων, αφού πρόκειται για νομοθέτημα θεμελιώδους σημασίας για πολίτες ή εταιρείες που βρίσκονται εν μέσω δικαστικών διαδικασιών διασυνοριακού χαρακτήρα, χρήζει όμως απλοποίησης, με την κατάργηση χρονοβόρων και δαπανηρών διαδικασιών».

Οσον αφορά στο θέμα της συσσώρευσης υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η πρόκληση «είναι να επιτευχθεί εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης για αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία των Δικαστηρίων της Ένωσης από τη μια και του αυξημένου κόστους που προϋποθέτει η προτεινόμενη τροποποίηση από την άλλη, η οποία συμπεριλαμβάνει την πρόσληψη επιπρόσθετου αριθμού δικαστών».

Η ενιαία νομοθεσία για διασυνοριακά συμβόλαια πωλήσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα της Προεδρίας, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο ομάδων εργασίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές σοβαρές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Είναι αυτονόητο για μας ως Προεδρία, ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους να εξετάσουν εκτενώς τη θέση τους και θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά ό,τι έχουν να πουν για το θέμα», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα