Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τη Βουλή να κυρώσει Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση

20:03 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τη Βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολα», ωστόσο χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος

θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».

Μιλώντας σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος θα ήθελε περισσότερα από τα 10 δισ στα οποία ανέρχεται το ύψος του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση σήμερα, ωστόσο θα δημιουργούσε περισσότερο χρέος για τις μελλοντικές γενιές.

Είπε, επίσης, ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν δεν καθυστερούσε η διαπραγμάτευση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τη διασύνδεση του Κυπριακού με την κατάσταση της οικονομίας από πλευράς ξένων κύκλων. Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι η αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη θα συνιστούσε παραβίαση της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ.

Ενώπιον των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για ένα χαμηλότοκο δάνειο, με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής και με περίοδο χάριτος. Το επιτόκιο, είπε, θα ανέρχεται στο 2,5%, ωστόσο δεν θα είναι σταθερό, αφού θα εξαρτάται από το ύψος των επιτοκίων με τα οποία θα δανείζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για να δανείσει την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τα επιτόκια όλων των δανείων τα οποία θα αναχρηματοδοτηθούν με τη βοήθεια που θα λάβει η Κύπρος.

Είπε ακόμα ότι τα 3,4 δισ από τα 10 δισ ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των μελλοντικών ελλειμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «οριακά και μόνο» μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δημόσιων οικονομικών. Τα υπόλοιπα προορίζονται για την κάλυψη παλαιότερων χρεών του κράτους και τις ανάγκες του συνεργατισμού σε πρόσθετα κεφάλαια.

«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη και οριακή. Τα νούμερα βγαίνουν δεν βγαίνουν», τόνισε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι αν δεν είχαμε τη βοήθεια που μας προσφέρει ο Μηχανισμός και ειδικότερα τα 3,4 δις που προορίζονται για μελλοντικά ελλείμματα, «οι δυσκολίες θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες και τα μέτρα θα ήταν εφιαλτικά».

Ανέφερε ότι «αντί να μεμψιμοιρούμε, ίσως θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε και τα δικά μας λάθη και να ξεκινήσουμε δουλειά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αντί να αναζητούμε ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές και από μηχανής θεούς, ίσως θα πρέπει να αποφασίσουμε πως σιγά σιγά θα πάρουμε τον έλεγχο και την τύχη στα δικά μας χέρια».

Αναγνώρισε ότι και εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση του τραπεζικού και συνεργατικού τομέα επιβάρυναν την κατάσταση και εξέφρασε την άποψη πως ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις αγορές και η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δημιούργησαν τετελεσμένα που αργά ή γρήγορα θα βρίσκαμε μπροστά μας.

Ανέφερε ακόμη ότι όταν ένα κράτος απολέσει τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του, ουσιαστικά χάνει ένα μέρος της κυριαρχίας του και είτε θα αντιμετωπίσει την πλήρη οικονομική καταστροφή είτε θα αναζητήσει βοήθεια, κάτι το οποίο η Κύπρος έπραξε με μία καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν μεταξύ άλλων και στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, οι οποίες προφανώς δεν προέκυψαν.

Είπε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση οριακή, τόσο σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά όσο και σε σχέση με τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι τα χρονικά και διαπραγματευτικά περιθώρια ήταν ανύπαρκτα και δεν υπήρχαν επιλογές. «Είτε θα κατέρρεαν οι τράπεζες με την απώλεια του συνόλου των καταθέσεων, είτε θα διασφαλίζαμε τουλάχιστον τις πρώτες 100 χιλιάδες για τον κάθε καταθέτη. Είτε θα χάναμε και τις δύο μεγάλες τράπεζες, είτε θα προσπαθούσαμε τουλάχιστον να κρατήσουμε τη μία. Είτε το κράτος θα χρεοκοπούσε χωρίς να είναι σε θέση να πληρώσει ούτε μισθούς ούτε συντάξεις, είτε θα διασφαλίζαμε μια δεύτερη ευκαιρία», ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε ως τη «μόνη διέξοδο» την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για να ενθαρρύνουμε την οικονομική δραστηριότητα, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές τομές, που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο κράτους και ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», είπε. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να έρθει με δανεικά και τόνισε ότι επείγει η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της οικονομίας, με έμφαση στις επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση. Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όχι απλώς καταθέσεων.

Είπε ακόμα ότι «αν θα υπάρξει ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων εξαρτάται από τη συνέπειά μας να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, και παράλληλα από την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, άρσης μιας σειράς από εμπόδια, γραφειοκρατικά, διοικητικά, ολιγοπωλιακά, που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, για να έχουμε, μέσω της οικονομικής δραστηριότητας, πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Αν δεν έχουμε πρόσθετα φορολογικά έσοδα, τότε οι δαπάνες του κράτους θα προσαρμοστούν ανάλογα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι από το 2013 μέχρι το 2020 η Κύπρος θα χρειαστεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 14,3 δισ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, και διερωτήθηκε πού θα βρούμε τα 4,3 δισ εφόσον θα λάβουμε μόνο 10 δισ, για να μπορούμε να τηρήσουμε το στόχο του 104% του χρέους προς το ΑΕΠ το 2020, ο Υπουργός είπε ότι μέσα από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ο στόχος είναι η Κύπρος να επιστρέψει στις αγορές και να μπορεί να δανειστεί για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Το πρόγραμμα, πρόσθεσε, «δεν είναι απεριόριστο».

Ο κ. Γεωργιάδης, σε ερώτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αν η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, ή έστω και μερικές αποκρατικοποιήσεις, απάντησε ότι αν αποφύγουμε μια υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο και η οποία θα αποδώσει 1,5 δις, τότε ακυρώνουμε τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού. Τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλες οι υπόλοιπες τράπεζες και τα Συνεργατικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των αναγκών της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως το κόστος μιας πρόωρης αποπληρωμής του δανείου θα υπολογιστεί βάσει συγκεκριμένης φόρμουλας, αναλόγως του χρονικού σημείου στο οποίο η Κύπρος θα επιλέξει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή, καθώς και του εναπομείναντος ποσού προς εξόφληση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ένας από τους κύριους λόγους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν το εθνικό πρόβλημα, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση Κυπριακού με την υπογραφή Μνημονίου είπε ότι «ασφαλώς μας απασχολεί»

Πρόσθεσε πως όπως μας κατάντησαν από πλευράς οικονομίας, το λέω και το ξαναλέω, αυτή τη φορά δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Η φτώχεια μας κάνει να μην έχουμε τίποτε να χάσουμε», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το Μνημόνιο είναι αυτό που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση με μια σειρά από τροποποιήσεις που έγιναν από τη σημερινή Κυβέρνηση, «προς το καλύτερο». Είπε επίσης ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Μηχανισμό θα γίνει μεταξύ 11 και 15 Μαΐου, και εν συνεχεία, με μία μέρα διαφορά, θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το ΔΝΤ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι προτού εκλεγεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβουλευόταν με τη Βρετανία για την εξασφάλιση ενδιάμεσου δανείου, σε περίπτωση που η κυπριακή οικονομία δεν είχε ρευστότητα, ωστόσο, με την εκλογή του έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή ότι το κράτος είχε χρήματα για την περίοδο μέχρι τις 15 Μαΐου.

Υπέδειξε ακόμα ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου έχουν ληφθεί μία σειρά αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, όπως η δημιουργία του Γιούρογκρουπ, το οποίο παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ΕΕ ως θεσμικό όργανο, έχει δημιουργηθεί με απόφαση θεσμικού οργάνου της ΕΕ, όπως και ο ΕΜΣ.

Ο εκ των Διευθυντών της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας είπε ότι το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναδιάρθρωση και συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών αλλαγών στην κυπριακή οικονομία, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια θα σημειώσει σημαντική πτώση της τάξης του 10,6%, σύμφωνα με τον κ. Συρίχα.

Ανέφερε ότι «το κλειδί στην επιτυχία του προγράμματος είναι να συγκρατήσουμε τη πτώση του ΑΕΠ στα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα και πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάσταση τις εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, ώστε να συγκρατηθεί μέσα στους προβλεπόμενους στόχους η πτώση του ΑΕΠ και στη συνέχεια η ανάκαμψή του. Διαφορετικά θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο που θα απαιτούνται περισσότερα μέτρα».

Ο κ. Συρίχας εξέφρασε τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας ότι η Κύπρος πρέπει να επιδείξει σταθερή προσήλωση και δέσμευση για υιοθέτηση και υλοποίηση του προγράμματος, προειδοποιώντας ότι άλλες λύσεις, οι οποίες συζητούνται και δημόσια, είναι αποσταθεροποιητικές.
Επικρίσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
——————————

Σε παρατήρηση του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του ότι δεν θα αποδεχόταν κούρεμα των καταθέσεων, αύξηση του εταιρικού φόρου και ιδιωτικοποιήσεις και ότι δεν θα υπήρχαν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποστεί το κούρεμα. «Το τι έγινε τους μήνες που είχαν προηγηθεί και αν ήταν πράγματι μια εντελώς καινούρια ξαφνική απόφαση των εταίρων μας, ή αν είχε τροχιοδρομηθεί με κάποιους τρόπους, κι αν θα έπρεπε να υπήρχε και επίσημη, έγκαιρη ενημέρωση, είναι ένα ζήτημα που ίσως απαντήσει η ανεξάρτητη έρευνα για την οικονομία», είπε.

Αναγνώρισε ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τη δέσμευση για ιδιωτικοποιήσεις και εξήγησε ότι οι μειώσεις μισθών θα γίνουν για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι και για να συνεχιστεί η πρόσβαση των δημοσίων υπαλλήλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, εάν προβλέπει έσοδα έστω και ένα σεντ παραπάνω από τα 70 εκ. ευρώ, που προβλέπονται στο Μνημόνιο, για να προσληφθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να μην χρειάζονται, όπως είπε. «Μπορείτε να το πράξετε, μειώνοντας κατά 5 εκ. τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε 6,5 δις φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας σε μη προνομιούχους πολίτες, γιατί θέλετε να προσλάβετε 981, εκ των οποίων οι πλείστοι δεν θα έχουν δουλειά να κάνουν. Αν θέλετε να κάνετε φιλανθρωπία να την κάνετε, αλλά όχι εις βάρος των μην προνομιούχων πολιτών», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Εναλλακτικές προτάσεις
——————

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε, ενώπιον των δύο Επιτροπών, ότι οι συνέπειες από την έξοδο από την ευρωζώνη θα ήταν «δραματικές» και πρόσθεσε ότι η υποτίμηση της κυπριακής λίρας θα ισοδυναμούσε με ένα πολλαπλάσιο κούρεμα από αυτό που έγινε στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτάσεις διαφόρων «από μηχανής» θεών, ο Υπουργός υπέδειξε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει την Κύπρο μπορεί να το κάνει είτε με αγορά ομολόγων ή και δωρεές, μέσω διαδικασιών που έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση είχε επαφές με πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούλησή του να βοηθήσει την Κύπρο και ανέφερε ότι η πρότασή του, που βασίζεται στην ανακάλυψη ενός νέου τρόπου διακίνησης διαστημοπλοίων, έχει αξιολογηθεί ίσως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Τόνισε, επίσης, ότι ίσως αυτή η προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών και συνεπακόλουθης μετάθεσης της λήψης αποφάσεων, «μας έχει κοστίσει». «Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για τρεις ημέρες», υπογράμμισε.

Λέχθηκε ακόμα ότι η εκχώρηση του κυπριακού χρέους σε άλλη χώρα, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΜΣ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν έχουμε επιλογή παρά να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και επομένως να παραμείνουμε στις διαδικασίες με την Τρόικα για τη σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης και στη συνέχεια δανειακής σύμβασης».

Τόνισε παράλληλα ότι θα συνιστά παραβίαση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ενδεχόμενη απόφαση της Κύπρου να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

«Επιλέγω να είμαι εντός και να ασκώ οποιουδήποτε είδους κριτική στην ευρωζώνη από δω και μπρος, πράγμα το οποίο πράττω», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε μάλιστα αν η πρόθεσή μας είναι να πάρουμε τα χρήματα που μας προσφέρουν οι «από μηχανής» θεοί για να μην πάρουμε μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας.
ELA
—-

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλου πώς και πότε θα αποπληρωθεί το ELA της Τράπεζας Κύπρου, η Αργυρώ Προκοπίου εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι αυτό θα γίνει από τις εισπράξεις των δανείων και από την εισροή καταθέσεων, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η κ. Προκοπίου είπε ακόμα ότι η χρηματοδότηση από τον ELA ανανεώνεται κάθε δεκαπέντε ημέρες αναλόγως των αναγκών, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να απαντήσει εάν έχει τεθεί χρονικό όριο για την αποπληρωμή του από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ διευκρίνισε πως η αποπληρωμή της χρηματοδότησης από το ELA είναι υποχρέωση προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και όχι προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι από τα 9,5 δισ που έλαβε η Λαϊκή από το ELA, τα 4,9 δισ δόθηκαν ως χρηματοδότηση στο υποκατάστημα της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι μέρος των 9,5 δισ χρηματοδότησε φυγή καταθέσεων από την Κύπρο.

Έρευνα για ξέπλυμα
——————–

Ενώπιον των δύο Επιτροπών και ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Moneyval και της Deloitte για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα για την Κύπρο είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ίσως κάποιοι εκτός Κύπρου θα ήθελαν να παρουσιάζουν».

Ο Υπουργός είπε πως έχουν σταλεί οι πρώτες αναφορές, οι οποίες δεν είναι προς δημοσίευση και ότι ήδη ετοιμάζεται το τελικό κείμενο. «Έγιναν έρευνες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν όσα μας απέδιδαν διάφοροι. Εάν υπάρχουν, που υπάρχουν, σημεία που πρέπει να δούμε, θα τα διορθώσουμε, ασφαλώς αυτό θα γίνει», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι σύμφωνα με τους οποίους πριν από την υπογραφή του μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί η έρευνα.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι δεσμευμένη και ταυτόχρονα είναι και πολιτική της κυβέρνησης, άσχετα με το αποτέλεσμα των ερευνών, όποιο κενό εντοπίζεται θα διορθώνεται. Θέλουμε να το καταπολεμήσουμε και να κλείσουμε και τελευταίο παραθυράκι σε αυτό το ζήτημα, είπε, προσθέτοντας ότι «εκείνη η υπόθεση είχε στηθεί με τις υπερβολές».

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, η Αργυρώ Προκοπίου, σημείωσε ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμη η τελική έκθεση.

«Έγινε η έκθεση. Όταν οριστικοποιηθεί και υποβληθεί επίσημα, στο μνημόνιο υπάρχει υποχρέωση να γίνουν οι βελτιώσεις που απαιτούνται από την έκθεση», ανέφερε.

Για «στημένη υπόθεση» προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Κύπρο, έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου στο μέλλον.

Ταμεία Προνοίας
—————–

Για τα Ταμεία Προνοίας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι βάσει πρόνοιας του Μνημονίου, «οι καταθέσεις εκείνων των Ταμείων που ξεμένουν στη Λαϊκή και υπό κανονικές συνθήκες θα υφίσταντο ολοκληρωτική απώλεια, θα αποζημιωθούν με λεφτά του προγράμματος για να έρθουν στην ίδια θέση με τις καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που θα είναι στην Τράπεζα Κύπρου. Δηλαδή, όποια είναι ζημιά των καταθέσεων των Ταμείων στην Τράπεζα Κύπρου, η ίδια θα είναι και στα Ταμεία που ήταν στη Λαϊκή», εξήγησε και επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει σε βάθος χρόνου, μέσα από ένα σχέδιο, στο βαθμό που θα συμφωνηθεί, τους εργαζόμενους για τη ζημιά που θα υποστούν τα Ταμεία τους.

Keywords
δανειακή σύμβαση, βουλη, μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, δανειακή σύμβαση, μειωση μισθων, κυπρος, χρεος, δις, κουρεμα, νέα, τραπεζες, αεπ, υφίσταται, μαΐου, ΔΝΤ, εμσ, αναδιαρθρωση, ακελ, συμβασιουχοι, τροικα, ελλαδα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα, βγαινουν, υιοθετηση, οικονομικη κριση, το θεμα, αβερωφ, αεπ, αργυρω, γνωμη, δουλεια, θεμα, κυπρου, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, τυχη, υψος, φτωχεια, αγορα, αυξηση, ακελ, αξονες, απωλεια, βοηθεια, γινει, δανειο, δυνατοτητα, δις, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκχωρηση, εμσ, ενημερωση, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, ζημια, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, υφίσταται, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κρατικο, λαθη, λεφτα, λογο, μαΐου, μηνες, εξοφληση, ουσιαστικα, υπογραφη, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, υλοποιηση, φυγη, φορα, χρονικα, ιωαννης, αγορες, εφαρμογη, εμφαση, ετοιμη, εθνικο, χωρα, μπροστα, τραπεζα, θεοι
Τυχαία Θέματα