Ο ΥΠΕΣ ενημέρωσε τους Οικολόγους για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης

18:05 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Χρειάζεται η αναγκαία συναίνεση για να φτάσουμε στη διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση , δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ενημέρωσε το Κίνημα Οικολόγων για τη μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για το θέμα.

Ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση που κινείται το Υπουργείο και το Κίνημα θα συμβάλει με εισηγήσεις και προτάσεις, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να έχουμε μια αποτελεσματική και πετυχημένη αναδιάρθρωση

της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Ο ΥΠΕΣ στις δηλώσεις του είπε ότι το Κίνημα ήδη έχει δώσει προς το Υπουργείο τις εισηγήσεις του “που μπορώ να πω είναι απόλυτα μέσα στο πλαίσιο αλλά και την λογική που διέπει εμάς σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

“Θα συνεχίσουμε την επαφή και το διάλογο βέβαιοι όντες ότι μόνο μέσα από σωστή προσέγγιση των πραγμάτων και την αναγκαία συναίνεση , είναι δυνατό να φτάσουμε στη διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου που πραγματικά θα προωθεί τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο για το παρόν, αλλά τόσο για το μέλλον προς όφελος πάντοτε των πολιτών, για να έχουν καλύτερες, πιο αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες αλλά πάντα στη βάση του χαμηλότερου κόστους”, ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ορθώς “απελευθερώθηκε ο διάλογος από το βραχνά ακραίων τοποθετήσεων όπως αυτές που ακούστηκαν στην αρχή περί κατάργησης των δήμων και δημιουργίας ενός μικρού αριθμού μεγάλων δήμων σε ολόκληρη την Κύπρο”.

“Χαιρόμαστε που ο ίδιος ο Υπουργός υιοθετεί πιο λογικές προσεγγίσεις, προς τη δημιουργία δευτεροβάθμιων συσπειρώσεων δήμων, χωρίς να καταστρέφεται η αυτοτέλεια των υφιστάμενων δήμων, μεταφορά εξουσιών προς το δευτεροβάθμιο όργανο τόσο από την πλευρά των δήμων, όσο και από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης/εκτελεστικής εξουσίας”, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες διοικητικές μονάδες, χωρίς να καταργούνται οι δήμοι και κοινότητες, προσθέτοντας ότι αυτές οι μονάδες θα είναι πιο βιώσιμες, πιο αποτελεσματικές και πιο σωστά ελεγχόμενες.

“Είναι προς την σωστή κατεύθυνση που κινείται το Υπουργείο και εμείς θα συμβάλουμε με εισηγήσεις και προτάσεις ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Και να έχουμε μια αποτελεσματική και πετυχημένη αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα